niedziela, 3 czerwca 2007

tort ananasowo-mandarynkowy z mango

upiec biszkopt o sr. 26 cm.

1 puszka ananasow (850 ml)
1 puszka mandarynek (250 g)
100 g galaretki z czarnych porzeczek
10 lyzeczek zelatyny
1 cytryna
1 mango
250 ml soku z ananasa
50 g cukru
300 g jogurtu naturalnego
600 ml smietany
20 g platkow migdalowych
+ po puszce owocow do srodka

Plastry ananasa i mandarynki odcedzic. Biszkopt przekroic na dwa placki. Dolny placek posmarowac galaretka porzeczkowa - odstawic.
Miske o sr. 26 cm wylozyc folia spozywcza. Plastry ananasa osuszyc i wylozyc nimi miske. W wolne miejsca powkladac mandarynki.
Zelatyne rozpuscic w odrobinie wody. Z cytryny wycisnac sok. Mango obrac, miazsz odkroic od pestki, zmiksowac.
Sok ananasowy podgrzac z cukrem, sokiem z cytryny i mango. Ponownie zmiksowac. Do musu dodac zelatyne. Mus nieco przestudzic. Do letniego musu porcjami dodawac zimny jogurt - wymieszac.
Smietane ubic i dodac do masy. Dodac rowniez mandarynki i pokrojone ananasy. Wymieszac. Polowa kremu posmarowac owoce w misce tak aby na srodku bylo wglebienie. Przykryc biszkoptem galaretka do dolu. Lekko docisnac. Wylozyc reszte kremu. Przykryc drugim biszkoptem. Przycisnac.
Tort chlodzic ok. 4 godz. Ciasto wylozyc na patere odwracajac miske, zdjac folie. Brzeg tortu udekorowac migdalami.

2 komentarze:

  1. ooooooooooooooooooooooooo
    ale cudne ciasto. Można popełnić plagiat?:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...