niedziela, 3 czerwca 2007

placek z porami

wysmienity z czerwonym winem :)

20 dag ryzu
35 dag porow
2 jajka
15 dag sera zoltego tartego
25 dag serka homogenizowanego
15 dag boczku wedzonego
15 dag szynki lub kielbasy
5 dag startego parmezanu
2 lyzki masla
sol, pieprz
Ryz ugotowac, osaczyc. Wymieszac z tartym serem i bialkami. Tortownice wysmarowac maslem, wlozyc ryz, wylepic nim dno i boki formy. Zapiekac ok 15 minut w temp 200*C.
Boczek i szynke pokroic w kostke. Pory pokroic w krazki, podsmazyc na masle. Dodac boczek, przyprawic, dusic ok. 5 min.
Serek zmiksowac z zoltkami i parmezanem, przyprawic do smaku. Wymieszac z porami i wedzonka. Na ryz nalozyc farsz, wierzch wyrownac. Piec 30 minut w temp. 200*C.
Nie stosowalam sie scisle do przepisu. Dawalam wszystko na oko. I pieklam dluzej.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...