poniedziałek, 4 czerwca 2007

jablecznik z masa serowa


50 g maki ziemniaczanej
100 g maki pszennej
1 jajo
50 g cukru
75 g margaryny
Maki przesiac do miski. dodac jajko, cukier i miekka margaryne. Skladniki wyrobic mikserem (najnizsze obroty). ciasto chlodzic co najmniej 30 minut.
750 g kwaskowatych jablek
2 zoltka
75 g cukru
250 g mielonego twarogu
20 g maki ziemniaczanej
starta skorka z cytryny
1 lyzka soku z cytryny
2 bialka
Jablka pokroic w czastki (kroilam na osemki). 2/3 ciasta rozlozyc na spodzie natluszczonej tortownicy (sr. 24 cm). Z reszty ciasta uformowac brzeg o wys. ok. 2 cm. Na ciescie rozlozyc jablka. Piekarnik rozgrzac do 200*C. Zoltka utrzec z cukrem, wymieszac z serem, maka ziemniaczana, skorka i sokiem z cytryny. Bialka ubic na sztywna piane, delikatnie wymieszac z masa serowa, rozlozyc na jablkach. Piec 40 - 50 minut.
proponuje zrobic z podwojnej porcji :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...