niedziela, 3 czerwca 2007

cukinia faszerowana watrobka

lekki obiad na cieple dni. nalezy pamietac aby dobrze przyprawic to danie. skladniki same w sobie sa dosyc mdle.

Umyć cukinię i przekroic na pol. Wydrążyć pestki.
Ugotować na twardo 2 jajka.
Oczyścić wątróbkę,opłukać, obtoczyć w mące. Usmażyć na oleju. Posolić, wystudzić. Posiekać drobno razem z jajkami. Doprawić posiekana szałwią i mielonym pieprzem (watrobke mozna tez ugotowac) Nadzieniem napełnić cukinie. Ułożyć je w wysmarowanym masłem, naczyniu zaroodpornym.
Na każdej porcji ułożyć kawałeczek masła. Wstawić do piekarnika na ok. 15 min. (temp. ok.180-200st.) Śmietanę roztrzepać z 1 jajkiem. Doprawić solą, pieprzem. Polać sosem cukinię i posypać ziarenkami pieprzu. Wstawić do piekarnika na 10-15 min.
Dekorować świeżą szałwią i czerwonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...