niedziela, 3 czerwca 2007

salatka ryzowa Pascala



oliwa z oliwek,
zioła,
300 g białego ryżu,
4 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka pesto bazyliowego,
1 łyżka octu balsamicznego,
15 liści bazylii pokrojonych w cieniutkie paseczki,
6 czarnych oliwek pokrojonych w talarki,
skórka z jednej limonki ,
200 g pomidorów suszonych,
150 g sera feta pokrojonego w kostke,
papryka w proszku, pieprz

Zagotuj litr wody, wrzuć kostki bulionowe, wymieszaj trzepaczką.
Ryż wsyp do bulionu, ugotuj al dente. Odcedź ugotowany ryż i zahartuj go wodą. Wsyp ryż do dużej miski.
W małej miseczce wymieszaj trzepaczką oliwę, pesto, ocet winny i bazylię. Dodaj oliwki i zest z limonki, wymieszaj.
Do ryżu dodaj suszone pomidory, fetę i sos bazyliowy. Dodaj papryke. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Napełnij sałatką małe miseczki wypłukane zimną wodą. Ubij sałatkę łyżką i odwróć miseczkę do góry nogami na talerzyk (jak babkę z piasku).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...