niedziela, 3 czerwca 2007

tort wisniowo-pomaranczowy


- upiec biszkopt
10 lyzeczek zelatyny
1 pomarancza
1/2 lyzeczki mielonego anyzu
200 g konfitury z wisni
300 g jogurtu naturalnego
700 ml kremowki
1 opakowanie zagestnika do smietany
1 lyzka cukru
wiorki czekoladowe
czastki pomaranczy
wydrylowane wisnie
Biszkopt przekroic na pol. Wokol dolnego placka zapiac obrecz z tortownicy. Zelatyne namoczyc. Z pomaranczy wycisnac sok, wymieszac z anyzem, podgrzac w rondelku, rozpuscic w nim zelatyne. Sok wymieszac z konfitura. Zdjac z ognia. Mase wystudzic, tuz przed zastygnieciem wymieszac z zimnym jogurtem.
500 ml smietany ubic z utrwalaczem. Wymieszac z kremem.
Na biszkopcie rozlozyc wydrylowane wisnie. Na to wylozyc polowe kremu. Nalozyc drugi biszkopt, reszte kremu, powpychac do kremu czastki pomaranczy.
Chlodzic w lodowce przez kilka godzin.
Dekoracja: ubic 200 ml smietany z 1 lyzka cukru - udekorowac tort.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...