niedziela, 3 czerwca 2007

berner rosti

Podawac do ryb lub dziczyzny. Swietne takze z gulaszem.

1 kg ziemniakow
1 lyzeczka kminku
20 dag wedzonego boczku
2 lyzki mleka
cebula
sol
Ziemniaki ugotowac w mundurkach w osolonej wodzie z kminkiem. Zahartowac i jeszcze cieple obrac z lupin. Zetrzec na tarce o duzych oczkach.
Boczek pokroic w drobna kostke, stopic na patelni + cebula. Do boczku i cebuli dodac ziemniaki i smazyc tak dlugo az wchlona tluszcz.
Uformowac plaski placek wielkosci patelni. Smazyc az spod bedzie zlotobrazowy. (ok. 5 min na srednim ogniu) Skropic mlekiem.
Za pomoca talerza odwrocic placek i przyrumienic z drugiej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...