sobota, 21 czerwca 2014

Błyskawiczne ciasto jogurtowe z poziomkami.


Tego połączenia nie muszę zachwalać. Jogurtowiec i poziomki to niebo w gębie. Ciasto robi się bardzo szybko, jest bardzo fajną bazą dla dowolnych owoców. Warto zapisać przepis  i dodawać owoce w zależności od sezonu.

Składniki:
  • 3 jajka
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki poziomek lub innych owoców
Jaja ubić z cukrem. Dodać jogurt i olej, połączyć. Powoli, nadal miksując dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem.
Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę. Rozłożyć owoce. Piec ok. 40 minut w 180*C - do tzw. suchego patyczka.


Smacznego,
Aneta :)

7 komentarzy:

  1. Poziomki wyglądają jak groszki, dzięki czemu ciasto prezentuje się przepięknie! :))) Mam ogromną chęć na takie zwykłe, jogurtowe, pełne owoców i smaczne ciasto, ale od rodzinki mam już zamówienie na kremówkę i rumowca :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kremówka i rumowiec brzmią pysznie, a ciasto jogurtowe możesz zrobić w tygodniu, będzie w sam raz do popołudniowej kawy/herbaty :)

      Usuń
  2. Rewelacyjne, dawno nie jadłam poziomek

    OdpowiedzUsuń
  3. Poziomki... Coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne:) i te poziomeczki.... mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...