czwartek, 12 czerwca 2014

Grillowane cukinie i dip koperkowy z fetą.



Cukinia z grilla zazwyczaj podawana jest jako dodatek do mięsa, ale równie dobrze sprawdza się jako samodzielne danie.  Szczególnie przy takich upałach jakie mamy teraz. Z delikatnym smakiem grillowanej cukinii doskonale komponuje się wyrazisty w smaku dip koperkowy z serem feta w roli głównej. I właśnie taką kombinację bardzo Wam polecam :)
 

Składniki:
  • cukinia
  • sól
Cukinię należy przekroić wzdłuż na pół, posolić, a następnie grillować 5 minut z każdej strony. Czas ten może być dłuższy lub krótszy, w zależności od tego jak duża/gruba jest cukinia. Gotowa cukinia to taka, do której widelec wbija się z łatwością.


Kiedy cukinia piecze się na grillu, przygotowujemy dip. Dzięki serowi feta, jest on bardzo wyrazisty w smaku, nie ma w związku z tym potrzeby dodawania przypraw.

Składniki dipu:
  • jogurt naturalny:  jeśli dip ma być gęsty - pół małego kubeczka (125g), jeśli bardziej lejący - cały mały kubeczek (250g).
  • ser feta - 100-135g
  • pęczek koperku
Jogurt naturalny zmiksować z fetą, dodać pokrojony drobno koperek, wymieszać i gotowe :)

Garść informacji:
Jaka jest różnica pomiędzy dipem, dressingiem, a sosem?
Sos ma konsystencję lejącą, bardzo rzadką, zazwyczaj podaje się go na ciepło. Konsystencja dressingu jest bardziej gęsta niż sosu, podaje się go na zimno, zazwyczaj bezpośrednio na potrawę, najczęściej na sałatki. Dip ma najbardziej gęstą konsystencję, podawany jest na zimno, często w osobnym naczyniu. Można nałożyć porcję prosto na potrawę, bądź zanurzać w nim serwowane kawałki potrawy.

Smacznego :)
Pozdrawiam, Aneta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...