poniedziałek, 16 czerwca 2014

Surówka z kalarepy.

W sezonie wiosenno-letnim przyrządzam surówki we wszelakich kombinacjach. Podstawowym składnikiem ostatniej była kalarepa. Samo zdrowie, w dodatku pyszne, mam nadzieję, że nikogo nie muszę przekonywać do jedzenia takich rarytasów :) Do obiadu, do grilla, do chleba, solo - jak tylko chcecie :)


Składniki:
  • duża kalarepa
  • 2 marchewki
  • kilka różyczek brokułowych
  • jarmuż, sałata, bądź  inna zielenina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Kalarepę, marchewki oraz brokuł zetrzeć na małych oczkach*.  Jarmuż (bądź inna zieleninę) pokroić drobno. Całość wymieszać z oliwą z oliwek, posypać siemieniem lnianym.

* Ja wszystkie surówki przygotowuję w maszynce "ścierającej", która świetnie radzi sobie również z brokułem. Jeśli ścieracie na tarce, brokuł po prostu posiekajcie na małe kawałeczki.


Smacznego, 
pozdrawiam :) Aneta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...