O tym, że ryba z grilla smakuje wyśmienicie, nie trzeba nikogo przekonywać. Ma jednak dodatkową zaletę, a nawet dwie. Po pierwsze, w czasie upałów nie ma potrzeby smażenia jej na patelni w kuchni, czyli nie generujemy dodatkowego ciepła, po drugie - cały zapach zostaje na zewnątrz. Jeśli dodamy do tego grill gazowy, którego jestem gorącą zwolenniczką (nie przepadam za potrawami grillowanymi na brykiecie itp. specyfikach) to można stwierdzić, że plusów jest tak wiele, iż nie pozostaje nic innego jak zaopatrzyć się w kilka pstrągów, a później już tylko SMACZNEGO :)
Składniki:
- 2 świeże pstrągi
- marynata: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu, łyżka sosu sojowego
- pęczek koperku
- czerwona cebula
- cytryna
Garść informacji:
Jak piec pstrąga na grillu?
Nie polecam pieczenia pstrąga na tacce do grillowania. Piecze się dłużej i nie jest tak dobrze przypieczony jak ten grillowany bezpośrednio na ruszcie.
Czy pstrąg ma sporo ości?
Kręgosłup bardzo łatwo oddziela się od mięsa, dzięki czemu zyskuje się rybę właściwie bez ości :)
Smacznego!
Aneta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz