wtorek, 24 czerwca 2014

Gofry poziomkowe.


Poziomki owocują jak szalone :) Korzystam zatem i dodaję je do czego tylko się da ;) Leniwa sobota, czas zwolnił, można spokojnie zająć się tym na co nie ma czasu w ciągu tygodnia. No i  padło na gofry ;) Poziomki zatopione w cieście to świetny pomysł. Bardzo zachęcam do wypróbowania. Myślę, że równie dobrze w tej roli sprawdzą się jagody :) Przepis znalazłam dawno temu na forum kulinarnym CinCin, jest świetny!

Składniki:
  • 2 szklanki mąki - może być pszenna, pełnoziarnista, orkiszowa, można je również pomieszać w dowolnej proporcji
  • 2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 białka + 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Wykonanie:
  1. Białka ubić na puszystą pianę, odstawić.
  2. Pozostałe składniki wymieszać razem.
  3. Po uzyskaniu gładkiej masy  delikatnie wmieszać pianę z białek.
  4. Piec w rozgrzanej gofrownicy. W3zależności od mocy urządzenia od 2-3 minut do 6-7.
  5. Studzić na kratce.
Dodatki wg uznania:
  • bita śmietana
  • twarożek
  • owoce
  • cukier puder
  • dowolna polewa
Smacznego,
Aneta :)


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...