niedziela, 15 czerwca 2014

Szaszłyki drobiowe + sałatka z dzieciństwa.

Danie bardzo proste, ale w prostocie podobno tkwi siła. Trudno się z tym nie zgodzić kiedy jemy takie pyszności. Kawałki kurczaka, wcześniej zamarynowanego w ziołach, nabite na patyczek i upieczone na grillu, a do tego smak dzieciństwa, czyli sałata wymieszana z jogurtem naturalnym. Zazwyczaj dodaję jogurt, ale pierwsza wersja w sezonie zawsze jest z dodatkiem śmietany. To kolejny pomysł na bardzo szybki obiad :) I pyszny!


Składniki:
  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • łącznie 2 łyżeczki wymieszanych ziół: tymianek, oregano, lubczyk, rozmaryn, pieprz
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka papryki w proszku
  • 1/4 szklanki oliwy
Mięso oczyścić, pokroić w kostkę. Oliwę oraz wszystkie sypkie składniki wymieszać w misce, dodać pokrojone mięso, ponownie wymieszać, odstawić do lodówki na minimum godzinę (najlepiej zamarynować dzień wcześniej, ale nie jest to konieczne). Po tym czasie nabić mięso na patyczki szaszłykowe. Upiec na grillu lub patelni grillowej. Już gotowe posypać ziarnami, np. sezamu.

**********

Składniki:
  • sałata
  • jogurt naturalny lub gęsta śmietana
  • sól
Sałatę dokładnie umyć, osuszyć (najlepiej za pomocą wirówki do sałatki) i porwać na kawałki. Przełożyć do miski, posolić. Dodać kilka łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego, wymieszać.

Szybko, sprawnie i pysznie :)
Smacznego,
Aneta

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...