Dosyć nietypowe połączenie, ale tak być musiało ;) Naleśniki miałam w planie obiadowym na dziś, a ochota na młodą kapustę przyszła znienacka. Nie chciałam zrezygnować z żadnej z tych potraw, więc je połączyłam. Efekt rewelacyjny!
W ramach zdrowszego odżywiania, po raz pierwszy smażyłam naleśniki z mąki orkiszowej. Jestem pewna, że zagości ona w naszej kuchni na stałe.
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej (może być zwykła)
- 1 jajo
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Smażyć z obu stron na odrobinie oliwy.
**********
Składniki na farsz:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 10 dag boczku wędzonego (opcjonalnie)
- pęczek koperku
- 3 łyżki oliwy z oliwek (jeśli dodajecie boczek - oliwy mniej lub wcale)
- 2 łyżki mąki (dałam orkiszową)
- szczypta soli i pieprzu
Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulę (oraz opcjonalnie boczek). Dodać mąkę, zasmażyć. Całość przełożyć do garnka z kapustą, wymieszać dokładnie. Przez minutkę przesmażyć jeszcze całość w garnku. Przyprawić solą i pieprzem.
Smacznego,
Aneta :)
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń