piątek, 20 czerwca 2014

Obiad na parze. Kurczak+ziemniaki+marchewka.


Od dłuższego już czasu korzystamy z garnka do gotowania potraw na parze. W sumie nie wiem dlaczego wcześniej o nim nie wspomniałam? Może dlatego, że tak bardzo wpisał się w naszą kulinarną codzienność, że jest dla mnie czymś oczywistym? Nie ważne, tak czy siak polecam Wam bardzo taki garnek jeśli jeszcze nie macie. Obiad robi się w nim w mig, przy minimalnym nakładzie pracy. Bardzo fajne jest to, że można postawić na piecu i zająć się czymś innym (np. ogrodem - heh). Po jakimś czasie wystarczy wyłączyć gaz, a obiad sobie "dochodzi". To wszystko. A w dodatku baaardzo zdrowo!

Zalety gotowania na parze:
  • posiłek jest zdrowy, lekkostrawny,
  • wygoda - minimalny nakład pracy,
  • nie może się nie udać, czyli gotowanie dla każdego, bez względu na kulinarne doświadczenie,
  • potrawy nie tracą swoich walorów smakowych - marchewka smakuje jak marchewka, a nie jak wypłukana marchewka ;) inne warzywa zresztą również ;)
  • po pracy jest mało zmywania, nie ma też potrzeby mycia pieca czego szczerze nie cierpię,
  • oszczędność czasu - bardzo szybki obiad,
  • nieskomplikowane wykonanie posiłku, 
  • nie używamy soli,
  • nie używamy tłuszczu - posiłek jest niskokaloryczny.
Tyle na szybko przyszło mi do głowy. Mam nadzieję, że taka ilość argumentów przekona tych, których jeszcze nie ogarnęła mania parowania :) Przyznam, że zdarza mi się nawet nastawić taki obiad i wyskoczyć po szybkie zakupy do pobliskiego sklepu. Kiedy wracam, obiad jest gotowy. Po prostu kocham tę metodę przyrządzania potraw :) 

Jest jeden minus. Jak już zaczniecie gotować warzywa na parze, przestaną smakować Wam te z wody. My po pierwszym obiedzie zastanawialiśmy się jak mogliśmy jeść takie, cytuję: "wymoczone świństwo", koniec cytatu ;)

Pierwszy obiad jaki przyrządziliśmy w garnku na parze był dosyć klasyczny. Kurczak, ziemniaki i marchewka. Teraz częściej przyrządzamy ryby - są przepyszne.


Składniki:
  • filet lub tuszki z kurczaka, albo dowolna ryba
  • ziemniaki
  • marchewki lub inne, dowolne warzywa
Mięso umyć, ułożyć na spodzie garnka. Ziemniaki obrać, przekroić na mniejsze kawałki, rozłożyć na mięsie. Na wierzchu rozłożyć obrane warzywa, np. młodą marchewkę. Gotować na parze około 30 minut.*

* Mój garnek ma wbudowany w rączce z pokrywki wskaźnik temperatury. Kiedy wskaźnik znajduje się na czerwonym polu, wyłączam gaz a obiad robi się dalej. Jest to wygodna funkcja, ale nie jest konieczna.

Jestem bardzo ciekawa czy gotujecie na parze, a jeśli tak - to co?
pozdraiwam serdecznie,
Aneta

1 komentarz:

  1. Smacznie i fit! Takie rozwiązane zawsze się obroni :) Do tego muszę powiedzieć, że te marchewki wyglądają podręcznikowo :P Mięsko bym dobrze doprawiła ziołami i obiad w sam raz dla mojej rodzinki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...