poniedziałek, 15 czerwca 2015

Pieczarki nadziewane serem i szynką.

Banalnie prosty przepis na pyszną przekąskę. Zazwyczaj jest tak, że wymyślam jakieś nowe, skomplikowane dania, dwoję się i troję (dobrze, że to uwielbiam!), a czasami wystarczy postawić na klasykę i też będzie pysznie. Tak jak w tym przypadku. Takie pieczarki robi się szybko i równie szybko znikają z talerza :) Zapraszam :)


Składniki:
  • pieczarki - główki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, rozmaryn
  • ser żółty - starty
  • szynka, bądź inna wędlina - pokrojona w kosteczkę
Wykonanie:
  1. Pieczarki umyć. Nigdy nie obieram pieczarek, choć wiem, że są zwolennicy takiej metody. Ja myję je za pomocą szorstkiej strony gąbki kuchennej.
  2. Do każdego kapelusza wlać po pół łyżeczki oliwy z oliwek, pieczarki doprawić solą i pieprzem, oraz posypać rozmarynem, który nada pięknego aromatu.
  3. Do każdej pieczarki nałożyć trochę sera i szynki. Można posypać po wierzchu jeszcze odrobiną rozmarynu.
  4. Zapiekać w temperaturze 200*C przez około 25 minut. Czas pieczenia zależy od tego czy wolicie bardziej kruche - wtedy krócej, czy miękkie - nawet do pół godziny.
Takie pieczarki można podać z dowolnym sosem, na przykład z wyrazistym w smaku dipem koperkowym z fetą.


2 komentarze:

  1. Ale fajnie wyglądają, zresztą pyszne też na pewno są, uwielbiamy pieczary.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i witam miłośniczkę pieczarek :) Również je uwielbiam :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...