niedziela, 21 czerwca 2015

Sernik na zimno - straciatella z owocami.

Sernik na zimno latem to już właściwie klasyka. A że dziś pierwszy dzień lata, w dodatku niedziela - dzielę się przepisem na pyszny deser. Tym razem zrobiłam go troszkę inaczej niż zwykle. Połączyłam twaróg z jogurtem greckim, dzięki czemu deser jest zdecydowanie delikatniejszy niż ten z samego twarogu. Z dodatkiem startej czekolady smakuje wyśmienicie, a to dopiero początek - na wierzchu czekają jeszcze trrrrruskawki zatopione w galaretce :) Spróbujcie :) Polecam :) Zamiast truskawek można oczywiście dodać dowolne owoce :)

Składniki:
  • 50 dag twarogu
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 8 truskawek - zmiksowanych
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru pudru (uwaga! sernik nie będzie bardzo słodki. równoważy to galaretka. skosztujcie masę serową i dodajcie więcej cukru jeśli lubicie mocno słodkie desery)
  • 1 galaretka przygotowana z 400 ml wody
  • truskawki na wierzch
Wykonanie:
  1. Przygotować galaretkę. Odstawić w chłodne miejsce. (Monitorować czy nie tężeje zbyt szybko.)
  2. Żelatynę wsypać do małego garnuszka. Zalać niewielką ilością zimnej wody - tak, by przykryła proszek. Odstawić do napęcznienia na około 10 minut. Po tym czasie postawić garnek na piecu i podgrzewać aż do rozpuszczenia żelatyny. Uważać, by się nie zagotowało!
  3. Truskawki przeznaczone na wierzch pokroić w plasterki. Odłożyć.
  4. Twaróg zmiksować z jogurtem, cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną. (Można najpierw do garnuszka z żelatyną dodać kilka łyżek masy twarogowej, wymieszać i całość dodać do reszty twarogu.) Połowę masy przełożyć do innego naczynia.
  5. Do jednej części masy dodać zmiksowane truskawki, wymieszać.
  6. Do drugiej części masy dodać startą czekoladę.
  7. W tortownicy, w pierwszej kolejności rozłożyć masę różową. Schłodzić nieco w lodówce.
  8. Na masę truskawkową wyłożyć masę starciatella. 
  9. Rozłożyć truskawki w plasterkach.
  10. Połowę galaretki wylać na truskawki. Najlepiej stopniowo, łyżką. Odstawić do lodówki. Kiedy nieco stężeje - przelać resztę galaretki. (Galaretkę przekłada się łyżką i na 2 razy aby zapobiec wypłynięciu owoców na górę. Jeśli Wam to nie przeszkadza - można całą galaretkę przelać od razu na owoce.)

Smacznego :) 
Aneta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...