poniedziałek, 22 czerwca 2015

Szybki obiad w poniedziałek: Makaron z indykiem i pastą z suszonych pomidorów.

Bardzo lubię przyrządzać potrawy od początku do końca w zaciszu domowej kuchni. Mniej więcej wiem wtedy co jem ;) Co jakiś czas jednak zdarza się, że gotowy produkt ze sklepowej półki wręcz krzyczy: weź mnie, przyrządź, zjedz! No i ulegam. Dokładam do tego coś od siebie i tak oto, w kilka minut powstaje obiad. Podzielę się z Wami takimi moimi kołami ratunkowymi, które nie raz są wybawieniem w nagłych sytuacjach :) Jeśli wiecie co mam na myśli heh ;)  


Do przyrządzenia tego dania potrzebujecie zaledwie trzech składników podstawowych oraz kilku gałązek rozmarynu (można dodać suszony) i oliwy. To wszystko. Smak Was zaskoczy. Łatwość przygotowania również :)


Składniki: 
  • dowolny makaron - ja użyłam Maccheroni al ferreto (Italiamo), dostępny podczas tygodnia włoskiego w Lidlu. Po ugotowaniu wygląda jak fasolka szparagowa ;) Jest świetny - mięsisty, a jednocześnie delikatny. Pycha!
  • dowolna pasta z suszonych pomidorów, bądź suszone pomidory, które zmiksujecie - wykorzystałam pastę z serem corregio (Sottile Gusto) dostępną, dla odmiany, w Biedronce. Oczywiście, że ta zrobiona własnoręcznie będzie bardziej wartościowa. Od czasu do czasu warto jednak wrzucić na luz. Ta pasta jest pyszna.
  • opcjonalnie, dla mięsożerców - filet z indyka
  • kilka gałązek rozmarynu
  • oliwa z oliwek
Wykonanie:
  1. Makaron ugotować al dente.
  2. Mięso pokroić w cienkie paski, a następnie jeszcze na kawałki. Dzięki temu będzie gotowe w mig ;)
  3. Rozgrzać oliwę, dodać mięso i posiekane gałązki rozmarynu. Mieszać, aż będzie usmażone.
  4. Odcedzić makaron, dodać pastę z suszonych pomidorów i mięso. Całość wymieszać.
Smacznego!
Aneta :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...