Zapraszam dziś na pyszną przekąskę :) Ciasto jak na pizzę, zagniecione z dodatkiem sporej ilości ulubionych ziół, zapieczone pod serową kołderką. Pokrojone w paski, zjedzone w okamgnieniu :) Pyszne :)
Zachęcam do podjęcia próby przyrządzenia dania również osoby beż doświadczenia z ciastami drożdżowymi. Zwłaszcza jeśli macie urządzenie wielofunkcyjne, taką misę z nożami. Zrobi wszystko za was. Wy tylko zjecie ;)
Składniki:
- 260 g mąki (osobno odłożyć 2 łyżki)
- 100 + 60 ml ciepłej wody
- 20g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka rozmarynu
- ser żółty (dowolny, ulubiony - starty)
- Do naczynia w którym będą rosły drożdże wlać 60 ml ciepłej wody, rozkruszyć drożdże i mieszać aż się rozpuszczą. Dodać odłożone 2 łyżki mąki, wymieszać. Odstawić najlepiej w ciepłe miejsce*, koniecznie naczynie nakryć ściereczką. Poczekać aż drożdże wyrosną, tzn powiększą swoją objętość co najmniej dwukrotnie.
- Do osobnego naczynia (najlepiej misy urządzenia wielofunkcyjnego z nożami) wsypać mąkę, sól, cukier, zioła oraz dodać oliwę.
- Kiedy drożdże odpowiednio wyrosną - dodać je do mąki i włączyć maszynę. Można oczywiście wyrabiać ciasto ręcznie. Składniki wstępnie wymieszać, później stopniowo dodawać pozostałe 100ml ciepłej wody. Wyrabiać do momentu kiedy ciasto będzie jednolite i nie będzie kleiło się do rąk. Jeśli wyrabiacie maszynowo - będzie to dosyć szybko. Po dotknięciu palcami ciasto ma być elastyczne i nieprzywierające.
- Wyrobione ciasto uformować w kulkę, przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce*.
- Kiedy ciasto podwoi objętość rozgrzać piekarnik do 250*C.
- Ciasto wyłożyć na blat lub stolnicę i rozwałkować lub nadać kształt palcami, tzn. ugniatać opuszkami palców w różnych kierunkach - pamiętając o przekładaniu z jednej strony na drugą.
- Uformowany placek posypać serem.
- Zapiekać przez ok. 10 min. Do zarumienienia się brzegów.
- Pokroić w paski. Podawać z ulubionym dipem bądź sosem pomidorowym.
Smacznego!
Aneta :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz