poniedziałek, 22 czerwca 2015

Truskawki w czekoladzie.

Jeśli mówić o połączeniach idealnych w kuchni, to truskawki i czekolada zdecydowanie do takich należą. Kiedy już nasycę się owocami prosto z krzaczka, przychodzi mi ochota na różne dodatki, które wniosą trochę smaczku. Ten deser zrobiłam po raz pierwszy w 2002 roku. Od tego czasu gości na stole raz w roku. Pamiętacie smak pomarańczy w grudniu? Na Święta Bożego Narodzenia? Tak, tych pomarańczy, na które czekało się rok. No właśnie ;) To to jest właśnie coś w tym stylu. Na takie truskawki w czekoladzie też czekam rok. To jest właśnie TEN smak :)



Składniki:
  • truskawki
  • czekolada deserowa ciemna
  • czekolada biała
  • opcjonalnie: nieco kremówki lub mleka
Wykonanie:
  1. Truskawki umyć, nie szypułkować, osuszyć.
  2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.*
  3. Truskawki nabić na patyczki szaszłykowe, zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie, odłożyć do zastygnięcia, najlepiej do lodówki. (Można poprzestać na tym etapie)
  4. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.*
  5. Widelcem zamoczonym w płynnej czekoladzie rysować paski na schłodzonych truskawkach.
  6. Ponownie odstawić do stężenia.
* Kąpiel wodna - do garnka wlewamy ok 5 cm wody i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy woda się gotuje, na garnek kładziemy miskę (odpowiednio dużą, by nie wpadła do środka), a do miski wkładamy połamaną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Jeśli czekolada jest zbyt gęsta można dodać łyżkę lub dwie mleka czy kremówki.

Smacznego!
Aneta :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...