czwartek, 28 maja 2015

Babeczki z nadzieniem kajmakowym :)

Dawno nie było na blogu deserowo, pora nadrobić zaległości. 
Mała słodkość - muffinka. 
Dzisiaj w wydaniu kajmakowym :)


Przygotowując babeczki, składniki rozdzielamy na suche i mokre. Każde umieszczamy w osobnym naczyniu, a później łączymy. I to cała filozofia. Z tego właśnie powodu warto do ich przyrządzenia zachęcić dzieci :)

Piekarnik nastawić na 180*C.

Składniki suche:
  • 250 g mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
  • opcjonalnie można dodać 1/2 szklanki kokosu, mielonych orzechów itp.
Mąkę przesiać razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać oba cukry, ewentualnie kokos lub inny dodatek. Wymieszać.

Składniki mokre:
  • 3 jajka 
  • 200 ml oleju
  • 200 ml jogurtu naturalnego
Jajka roztrzepać (można za pomocą miksera), dodać olej i jogurt, wymieszać.

Mokre składniki przelać do suchych, krótko mieszać - do połączenia składników (można mikserem na średnich obrotach).

Masę rozłożyć do papilotek umieszczonych w blaszce muffinkowej- do 3/4 wysokości.
Włożyć do nagrzanego piekarnika (180*C), piec ok. 25 minut - do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić.

Babeczki można zostawić w takiej postaci, a można nadziać kremem kajmakowym. W tym celu należy wydrążyć w muffinach kształt stożka i umieścić w nim przygotowany krem.


Składniki na krem kajmakowy:
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 200 g masy gotowej masy kajmakowej
  • 2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę wsypać do szklanki i zalać zimną wodą (ok 2-3 cm). Kremówkę ubić na sztywno. Po ubiciu porcjami dodawać masę kajmakową. Kiedy wszystko się połączy, do napęczniałej żelatyny wlać nieco gorącej wody, mieszać aż nie będzie grudek. Cienkim strumieniem wlewać żelatynę do masy kajmakowej, cały czas miksując. Gotową masę odłożyć do schłodzenia.. Stężałą masą nadziać muffinki, najlepiej za pomocą szprycy, bądź woreczka z odciętym rogiem. Udekorować można dowolnie, np. rozkruszoną, wydrążoną górą babeczek i startą czekoladą.

Smacznego!
Aneta :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...