niedziela, 3 czerwca 2007

torcik nieco hmmm, wyskokowy ;)

biszkopt jasny z 2 jaj
biszkopt ciemny z 2 jaj
5 lyzeczek zelatyny
1 op. budyniu waniliowego
600 ml czerwonego wina
75 g cukru
275 ml kremowki
5 gruszek
1 laska cynamonu
1 lyzeczka przyprawy do grzanego wina
posypka czekoladowa lyzka siekanych migdalow

Budyn wymieszac z 50 ml wina. 450 ml wina wlac do garnka, dodac cukier, podgrzac.
Stale mieszajac wlac budyn. Krotko gotowac. Dodac zelatyne rozpuszczona w 2 lyzkach goracej wody, wymieszac.
Kiedy budyn zacznie zastygac, ubic 125 ml smietany i dodac.
Obrac 4 gruszki, pokroic w czastki. 100 ml wina podgrzac z przyprawa i cynamonem. Wlozyc gruszki, dusic ok. 3 min. Osaczyc.
Jansy biszkopt ulozyc na paterze, rozlozyc na nim gruszki, posmarowac polowa kremu.
Przykryc ciemnym biszkoptem, posmarowac reszta kremu. Chlodzic ok. 2 godz. 150 ml smietany ubic, posmarowac boki tortu o raz zrobic gwiazdki na wierzchu.
Udekorowac gruszkami (do dekoracji moga byc z puszki) Dodac posypke i migdaly.

2 komentarze:

  1. Faktycznie wyskokowy! Ile procentu w jednym kawalku?

    OdpowiedzUsuń
  2. wystarczajaco :P
    a tak powaznie dosyc intensywny winny smak)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...