sobota, 27 czerwca 2015

Gofry prawdziwie poziomkowe.

Prawdziwie - czyli z całymi poziomkami zatopionymi w cieście. A do tego jeszcze na wierzchu - wymieszane z bitą śmietaną. A co! Niech będzie poziomkowo, niech będzie weekendowo, niech będzie pysznie :)


Składniki:
  • 2 szklanki mąki - może być pszenna, pełnoziarnista, orkiszowa, można je również pomieszać w dowolnej proporcji
  • 2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 białka + 2 żółtka (osobno)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 Wykonanie:

  1. Białka ubić na puszystą pianę, odstawić.
  2. Pozostałe składniki wymieszać razem.
  3. Po uzyskaniu gładkiej masy  delikatnie wmieszać pianę z białek.
  4. Piec w rozgrzanej gofrownicy. W zależności od mocy urządzenia - od 3 minut do 7.
  5. Studzić na kratce.
Podawać z bitą śmietaną i poziomkami :)



Smacznego!
Aneta :)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...