czwartek, 25 czerwca 2015

Sernik confetti na początek wakacji.

Pamiętacie jak śpiewał kabaret OTTO?*  "Już koniec nauki, błąka mi się myśl ta: że jeszcze tylko: no co? nic już nie zostało? To znaczy... Wakacje, znowu są wakacje, na pewno mam rację, wakacje znowu są." To już jutro! Jeśli macie w domu dzieci to prawdopodobnie obserwujecie obecnie wielką radość, która właśnie jutro będzie miała swoje apogeum :) Dlatego dziś chciałam zaproponować szybki w wykonaniu sernik na spodzie z herbatników. Wesoły, kolorowy, po prostu wakacyjny. A wszystko za sprawą jadalnego confetti. Zresztą, zobaczcie sami:


Składniki:
  •  herbatniki na spód
  • 1 kg twarogu (może być z wiaderka)
  • 200 g cukru
  • 150 g śmietany 12% (może być również 18%)
  • sok z 1 cytryny (opcjonalnie)
  • 5 jaj
  • 2 budynie śmietankowe (chodzi o proszek, może być bez cukru)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • kolorowa posypka spożywcza 

Wykonanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C
  2. Herbatniki rozłożyć na blaszce.
  3. Zmiksować wszystkie podane składniki** (posypkę dodać na samym końcu). 
  4. Wmieszać posypkę.
  5. Masę serową wylać na herbatniki.
  6. Piec ok. 60 minut.
** W przypadku serników świetnie sprawdza się urządzenie wielofunkcyjne, w zestaw którego wchodzi misa z nożami tnącymi. Jeśli takowe posiadacie - wrzucacie wszystko do misy, miksujecie całość i gotowe. 
Jeśli używacie standardowego miksera - również miksujecie wszystko razem, tylko nieco dłużej. Jeżeli przygotowujecie sernik z twarogu w kostce - należy go przemielić dwa razy. Noże tnące poradzą sobie z twarogiem bez wcześniejszego mielenia

Jeśli podczas pieczenia sernika na wierzchu pojawią się duże pęcherze powietrza wypychające wierzch ciasta w górę - wystarczy nakłuć je np. patyczkiem szaszłykowym. Małymi nie należy się przejmować ;)

*


Wiwat wakacje!
Smacznego, Aneta :)

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...