środa, 13 marca 2013

Babkowy klasyk - Zebra :)

Wspaniałe słodkie co-nieco gdy przejadły nam się ciasta z kremami, masami, dodatkami :)
Wspaniała do kawy czy herbaty, uwielbiana przez dzieci -
Królowa Zebra :)

 

5 białek
5 żółtek 
1 szklanka cukru
1 szklanka wody gazowanej (nie miałam, dałam niegazowaną)
1 szklanka oleju
3 szklanki mąki pszennej (+ 2 czubate łyżki)
2 czubate łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. 

Dodać żółtka i ubijać do połączenia się składników.

Mąkę, olej i wodę dodawać do ciasta stopniowo, na zmianę. 
Za każdym razem mieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników - delikatnie i krótko. 

Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. 

Tortownicę (średnica 23 cm) wysmarować masłem i posypać bułką tartą.

Na środek blaszki nakładać (na przemian, dużą łyżką lub chochelką) po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta. 

Piec około godziny w temperaturze 180ºC 

  
Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Zamiast wody gazowanej używałam oranżady, wychodziło pycha. Zebra to fajne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zebry :D Musze spróbować.
    Zaobserwuję :)


    www.cookplease.blogspot.com zapraszam na łososia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie zaobserwuje bo nie wiem gdzie :(

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...