środa, 6 marca 2013

Ciasto kawowe z bita smietaną

Nieco wytrawne, mało słodkie, eleganckie ...
Przede wszystkim pyszne. I można przygotowywać na raty, w miarę wolnego czasu :)


1. Ciemny biszkopt:
Od kilku lat jestem wierna biszkoptowi rzucanemu. Dodałam jedynie 2 płaskie łyżki kakao.
Po wystygnięciu, biszkopt przekroić na 2 części.

2. Masa budyniowo-kawowa:
2 szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Z tych składników ugotować budyń.

1 1/2 kostki masła
3/4 szklanki cukru pudru

Utrzeć, połączyć z budyniem

Kilka łyżeczek kawy rozpuszczalnej zalać małą ilością wody (ok. pół filiżanki) 
wmiksować do masy budyniowej.
Jeśli ciasta nie będą jadły dzieci, można dodać kilka łyżek dowolnego likieru 
(np. rumowy, migdałowy, kawowy itp.)

3 łyżeczki żelatyny rozpuścić dokładnie w małej ilości ciepłej wody, dodać do masy.
Całość wyłożyć na biszkopt, przykryć drugim biszkoptem.

3. Bita śmietana
0,5 l kremówki
2 płaskie łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
2 łyżeczki żelatyny

Kremówkę ubić (z cukrem), dodać rozpuszczoną żelatynę, wyłożyć na biszkopt.

4. Dekoracja
Całość posypać wg uznania: kakao, tartą czekoladą itp.


 *****
Smacznego :)
aneta




5 komentarzy:

  1. Ciasto prezentuje się wspaniale... niczym ptasie mleczko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto mi się podoba!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szukam czegos na weekend i chyba zrobie to ciacho, wyglada rewelacyjnie :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią przetestujemy :) Gorąco zapraszamy również do wzięcia udziału w naszym konkursie https://ategood.com/facebook/ - wystarczy podzielić się ciekawym przepisem :)

    Pozdrawiamy,
    AteGood :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...