środa, 27 marca 2013

Ptysie!

Wbrew pozorom to szybki deser :)
No i pyszny!
 
Przepis otrzymałam od p. Basi, u której jadłam te ptysie po raz pierwszy :)
1 szklanka wody
8 dag masła
szczypta soli

składniki zagotować
do gotującej się wody dodać:

18 dag mąki

mieszać do uzyskania gładkiej masy, przestudzić.

Dodawać stopniowo:

5 jaj
płaską łyżeczkę proszku do pieczenia

Na wyłożoną pergaminem formę wyciskać małe ptysie.
Jeśli nie macie szprycy, można użyć porządnego woreczka z obciętą końcówką,
bądź po prostu nakładać ciasto łyżeczką.

Piec przez pierwsze 10 minut w 200*C, 
następnie obniżyć temperaturę do 180*C i piec jeszcze 10/15 minut.
Ptysie muszą być twarde.



Po przestudzeniu ptysie przekroić na dwie części i przełożyć bitą śmietaną:

400 ml kremówki
2 płaskie łyżeczki żelatyny (rozpuszczone w małej ilości gorącej wody)
1 łyżka cukru pudru


SMACZNEGO!

5 komentarzy:

  1. wyglądają bardzo smakowicie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham je, polałabym jeszcze czekoladą:D

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wyglądają nic tylko brać i jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają super:)trzeba spróbować ..;)


    http://www.podrozpokrainieherbaty.blogspot.com/ zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  5. oh to pewnie zle nastawiona temperatura sprawiala, ze moje ptysie wyrastaja jak szalone, a jak wyjme to opadaja i moga robic za nalesniki; jak tylko zreperujemy piecyk to musze wyprobowac ta metoda :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...