Pizzę na cienkim, kruchym spodzie robię niezmiennie z jednego przepisu. Nie mam potrzeby eksperymentować, bo jest idealny. Dziś podstawowym dodatkiem była starta na grubych oczkach cukinia. Reszta to sprzątanie lodówki ;)
Składniki:
(na dwie mniejsze, okrągłe pizze lub jedną kwadratową, przygotowaną na blaszce z piekarnika)
- 260 g mąki
- 100+60 ml ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sos pomidorowy (zazwyczaj robię swój, ale zdarza mi się użyć po prostu łagodnego ketchupu z Pudliszek)
- ser żółty tarty
- bazylia, oregano
- 1 mała cukinia- starta na grubych oczkach
- ogórek kiszony
- wędlina
- pomidor
- Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody. Dodać 4 łyżki mąki. Wymieszać, odstawić na około 15 minut.
- Wstępnie wymieszać mąkę, oliwę, resztę wody, sól, cukier i gotowy rozczyn drożdżowy.
- Wyrobić na kulkę (nie długo - kilka minut). Jeśli będą dwie pizze - ciasto podzielić na pół.
- Zostawić w misce, nakryć ścierką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 250*C
- Ciasto rozwałkować na stolnicy (blacie) i przełożyć do formy, w której pizza będzie pieczona.
- Na cieście rozsmarować sos pomidorowy, posypać ziołami.
- Rozłożyć tarty ser, następnie startą cukinię i resztę składników. (Oprócz pomidorów*)
- Piec około 10 minut. (Aż brzegi pizzy zaczną robić się przypieczone.)
- Na gotowej pizzy rozłożyć świeże plastry pomidora.
Smacznego!
Aneta
musze ja zrobic:)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie :) Koniecznie muszę wypróbować no i oczywiście ze świeżym pomidorem . Zapraszam do siebie http://10198.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie i smacznie.
OdpowiedzUsuńpychotaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuń