środa, 2 lipca 2014

Cukinia smażona z cebulką.

Czuję, że w tym sezonie cukinia będzie częstym gościem na naszym stole. Uwielbiam ją zarówno w wersji surowej jak i przetworzonej. Ma tak wiele zastosowań, że spokojnie można ją nazwać warzywem uniwersalnym. Dziś proponuję podsmażyć ją z cebulą, posypać słonecznikiem i zaserwować jako dodatek do mięsa. Takie proste, a takie pyszne!


Składniki:
  • 2 cukinie
  • 1 duża cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • garść słonecznika
Wykonanie:
  1. Cukinię pokroić w ćwierćplasterki ;)
  2. Cebulę posiekać niezbyt drobno.
  3. Rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i cukinię. Przyprawić. Smażyć do miękkości.
  4. Posypać ziarnami słonecznika. Inna wersja: słonecznik można podprażyć na suchej patelni przed smażeniem warzyw i później dodać do gotowego dania.
Smacznego!
Aneta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...