Czuję, że w tym sezonie cukinia będzie częstym gościem na naszym stole. Uwielbiam ją zarówno w wersji surowej jak i przetworzonej. Ma tak wiele zastosowań, że spokojnie można ją nazwać warzywem uniwersalnym. Dziś proponuję podsmażyć ją z cebulą, posypać słonecznikiem i zaserwować jako dodatek do mięsa. Takie proste, a takie pyszne!
Składniki:
- 2 cukinie
- 1 duża cebula
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- garść słonecznika
- Cukinię pokroić w ćwierćplasterki ;)
- Cebulę posiekać niezbyt drobno.
- Rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i cukinię. Przyprawić. Smażyć do miękkości.
- Posypać ziarnami słonecznika. Inna wersja: słonecznik można podprażyć na suchej patelni przed smażeniem warzyw i później dodać do gotowego dania.
Smacznego!
Aneta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz