Powiedzcie mi dlaczego myślałam, że zrobienie ogórków małosolnych to coś skomplikowanego? Gdyby mi ktoś powiedział jakie to proste i szybkie zarazem, nie wydawałabym pieniędzy na pseudomałosolne ze sklepu! Spróbujcie, na prawdę warto. Jak mówi moje dziecko: łaaaatwiznaaa :)
Składniki:
- ogórki gruntowe
- koper do ogórków (taki z kwiatostanami)
- korzeń chrzanu
- kilka ząbków czosnku (wg uznania, może być cała główka)
- sól kamienna (przy pierwszej próbie nie miałam soli kamiennej, użyłam zwykłej i ogórki wyszły pyszne)
- woda
- Przygotować zalewę: Na 1 litr gorącej wody - 1 łyżka soli - rozmieszać, wystudzić.
- Ogórki wyszorować.
- Do naczynia włożyć połowę porcji kopru, korzeń chrzanu i czosnek. (Często sprzedawane są gotowe zestawy do kiszenia ogórków.)
- Ogórki układać w naczyniu "na stojąco", ściśle jeden przy drugim.
- Na wierzch rozłożyć resztę kopru.
- Zalać zalewą.
- Obciążyć czymś ciężkim, żeby ogórki nie wystawały ponad zalewę.
- Odstawić w zacienione miejsce.
Ja najbardziej lubię ogórki 3,4 dnia, a Wy?
Smacznego!
Aneta :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz