piątek, 4 lipca 2014

Ciasto twarogowe z jagodami.

Serniki należą zdecydowanie do moich ulubionych ciast. Ten jest nieco inny. Masa serowa przeplata się z ciastem, a do tego pyszne jagody. Na prawdę kocham to ciasto miłością ogromną :) W tym sezonie będę serwowała je z przeróżnymi owocami i zrobię swój prywatny ranking ;) 


Składniki na ciasto:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2 łyżki masła roztopionego
Wykonanie:
  1. Jajka ubić z cukrem na jasną masę.
  2. Dodawać na zmianę mąkę wymieszaną z sodą  i śmietanę.
  3. Wlać masło, wymieszać.
Składniki na masę twarogową:
  • 1/2 kg twarogu (w kostce)
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka kakao
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (najlepiej w robocie z nożami).

Blaszkę (ok. 23x33) wysmarować masłem, posypać kaszą manną lub mąką. Wylać ciasto. Masę serową nakładać na ciasto łyżką - porcja obok porcji. Owoce rozsypać po wierzchu. Ciasto wstawić do piekarnika, piec około 35 minut w 180*C.

Smacznego!
Aneta :)

5 komentarzy:

  1. Świetny pomysł, nie jadłam jeszcze takiego ciasta.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. ile należy dodać jagód? czy mogą być mrożone?
    Pozdrawiam
    Barbara

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie dodawałam nigdy mrożonych jagód. jeśli chodzi o ilość - około 1 szklanki, tyle aby wystarczyło na "posypanie" całej powierzchni owocami.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...