wtorek, 15 kwietnia 2014

Pieczeń z jajkiem :)


Zawsze w czasie wielkanocnym przyrządzam pieczeń z ugotowanym jajkiem w środku :) Tak przygotowane mięso ładnie wygląda i jednoznacznie kojarzy się ze świętami :) Tym razem do farszu dodałam starte warzywa. Wykonanie mało skomplikowane, a efekt całkiem fajny i smaczny :)

 Składniki:
1 kg filetu z indyka - zmielić
1/4 selera - zetrzeć
2 marchewki - zetrzeć
1 pietruszka - zetrzeć
1 duża cebula lub 2 małe - zetrzeć lub drobno posiekać
3 jajka
5 jajek ugotowanych na twardo
przyprawy wg uznania
tłuszcz do wysmarowania formy
bułka tarta do posypania
sezam lub inne ziarna na wierzch pieczeni
 
 
Mięso, warzywa i surowe jaja wymieszać na gładką masę, przyprawić. Formę wysmarować, posypać bułką tartą. Rozłożyć część masy, ułożyć na niej jajka, przykryć je dokładnie pozostała masą. Posmarować po wierzchu odrobiną oleju i posypać sezamem. Piec w 200*C ok 1h. 


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...