piątek, 25 stycznia 2013

Śląska Kopa :)

Mocno bakaliowa
Mocno alkoholowa
Mocno pyszna ;)


Na specjalne okazje :)

cukierki na wierzchu to inwencja mojego dziecka ;) musiały być :)
Przepis:
(składniki na 2 kopy. drugą można spokojnie zamrozić)

Biszkopt z 5 jaj - pokrojony w drobna kostkę, skropiony spirytusem (50ml)

2 kostki masła
4 jajka
8 łyżek cukru

Masło utrzeć.
Jajka ubić.
Do utartego masła dodawać ubite jajka.
Stopniowo dodawać spirytus - 150 ml.

Wmieszać bakalie:
posiekane orzechy
posiekane migdały
rodzynki, itp.
im więcej, tym lepiej ;)

Na talerzu układać warstwami formując "kopę" widoczną na zdjęciu:
masę - pokrojony biszkopt - masę - biszkopt - masę itd, 
aż do wyczerpania składników.
Zakończyć należy na masie.

Druga wersja wykonania, dla niecierpliwych ;)
Pokrojony biszkopt wmieszać w masę. Po dokładnym połączeniu przełożyć na talerz i uformować.
Można masę przełożyć do tortownicy i wygładzić - jak kto woli :)

Ubić kubeczek śmietany kremówki, rozłożyć na wierzchu.
Podawać z dowolnymi owocami.




czwartek, 17 stycznia 2013

Szybkie i smaczne scones :)

Pyszne z dżemem, bądź z samym tylko masłem :)
Proste w wykonaniu, daję słowo ;)


 250 g mąki
1 małe opakowanie proszku do pieczenia (dałam mniej)
szczypta soli
60 g miękkiego masła
175 ml maślanki

Mąkę wymieszać z proszkiem.
Dodać masło pokrojone w płatki.
Wyrobić grudkowatą masę.
Wlać maślankę, dodać sól, wyrobić.
Stolnicę obficie posypać mąką.
Ciasto przełożyć na stolnicę, wyrabiać ok. 1 minuty.
Uformować roladę o średnicy ok. 5 cm.
Pokroić w plastry  ok. 2,5 cm.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem.

Piec ok. 15-20 minut, w temp. 180*C

*****
Z tej porcji wyszło mi 9 sztuk.
Są bardzo kruche, jedliśmy na ciepło.
smacznego :)


wtorek, 15 stycznia 2013

Nie miałam pojęcia, że ten pyszny deser jest aż tak prosty w wykonaniu :)


Zawsze wydawało mi się, nie wiedzieć czemu, że jest czasochłonny i skomplikowany.
Zdecydowanie ląduje na liście szybkich smakołyków:
w razie gości zapowiedzianych na następny dzień,
bądź zwykłego braku czasu przy jednoczesnej ochocie na coś pysznego ;)

Jego Pyszność - TIRAMISU :)



Przepis jest banalny:

1. należy ubić śmietanę 30% (w przepisie 200ml, ja ubiłam 400ml i było pyszne) 
2. w innym naczyniu wymieszać opakowanie serka mascarpone (chyba 250ml, to małe)
3. ubitą śmietanę przełożyć do miski z serkiem, całość wymieszać, dodając kilka łyżek cukru pudru.
4. likier amaretto wymieszać z zaparzoną wcześniej mocną kawą (po kilka łyżek jednego i drugiego) 
4.biszkopty (u mnie okrągłe)  dosłownie na chwilkę zamoczyć z jednej i drugiej strony w mieszance likieru i kawy, i ułożyć jeden obok drugiego w naczyniu, w którym robimy deser
5. warstwę biszkoptów posypać kakao
6. na to wyłożyć połowę masy serowej
7. ponownie ułożyć nasączone biszkopty, posypać ja kakao
8. wyłożyć resztę masy serowej.
9. całość oprószyć kakao.

Można zrobić na szybko dowolne szablony z papieru, 
rozłożyć je na deserze i dopiero wtedy oprószyć kakao, zdjąć szablony  i gotowe!



Pamiętajcie, tiramisu należy podawać schłodzone!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...