Pyszne z dżemem, bądź z samym tylko masłem :)
Proste w wykonaniu, daję słowo ;)
250 g mąki
1 małe opakowanie proszku do pieczenia (dałam mniej)
szczypta soli
60 g miękkiego masła
175 ml maślanki
Mąkę wymieszać z proszkiem.
Dodać masło pokrojone w płatki.
Wyrobić grudkowatą masę.
Wlać maślankę, dodać sól, wyrobić.
Stolnicę obficie posypać mąką.
Ciasto przełożyć na stolnicę, wyrabiać ok. 1 minuty.
Uformować roladę o średnicy ok. 5 cm.
Pokroić w plastry ok. 2,5 cm.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem.
Piec ok. 15-20 minut, w temp. 180*C
*****
Z tej porcji wyszło mi 9 sztuk.
Są bardzo kruche, jedliśmy na ciepło.
smacznego :)
Fajny przepis, prosty, coś dla mnie w sam raz :))
OdpowiedzUsuń