Mocno bakaliowa
Mocno alkoholowa
Mocno pyszna ;)
Na specjalne okazje :)
cukierki na wierzchu to inwencja mojego dziecka ;) musiały być :) |
Przepis:
(składniki na 2 kopy. drugą można spokojnie zamrozić)
Biszkopt z 5 jaj - pokrojony w drobna kostkę, skropiony spirytusem (50ml)
2 kostki masła
4 jajka
8 łyżek cukru
Masło utrzeć.
Jajka ubić.
Do utartego masła dodawać ubite jajka.
Stopniowo dodawać spirytus - 150 ml.
Wmieszać bakalie:
posiekane orzechy
posiekane migdały
rodzynki, itp.
im więcej, tym lepiej ;)
Na talerzu układać warstwami formując "kopę" widoczną na zdjęciu:
masę - pokrojony biszkopt - masę - biszkopt - masę itd,
aż do wyczerpania składników.
Zakończyć należy na masie.
Druga wersja wykonania, dla niecierpliwych ;)
Pokrojony biszkopt wmieszać w masę. Po dokładnym połączeniu przełożyć na talerz i uformować.
Można masę przełożyć do tortownicy i wygładzić - jak kto woli :)
Druga wersja wykonania, dla niecierpliwych ;)
Pokrojony biszkopt wmieszać w masę. Po dokładnym połączeniu przełożyć na talerz i uformować.
Można masę przełożyć do tortownicy i wygładzić - jak kto woli :)
Ubić kubeczek śmietany kremówki, rozłożyć na wierzchu.
Podawać z dowolnymi owocami.
Bardzo zaintrygowałaś mnie tym przepisem:):) Chyba wypróbuję !! To się jak tort kroi ??
OdpowiedzUsuńTak, kroję to jak tort. Choć słyszałam też o nabieraniu łyżką.
UsuńFaktycznie mocna, sporo spirytu poszło :)) W sam raz na taki zimny dzień jak dziś :)
OdpowiedzUsuń