piątek, 25 stycznia 2013

Śląska Kopa :)

Mocno bakaliowa
Mocno alkoholowa
Mocno pyszna ;)


Na specjalne okazje :)

cukierki na wierzchu to inwencja mojego dziecka ;) musiały być :)
Przepis:
(składniki na 2 kopy. drugą można spokojnie zamrozić)

Biszkopt z 5 jaj - pokrojony w drobna kostkę, skropiony spirytusem (50ml)

2 kostki masła
4 jajka
8 łyżek cukru

Masło utrzeć.
Jajka ubić.
Do utartego masła dodawać ubite jajka.
Stopniowo dodawać spirytus - 150 ml.

Wmieszać bakalie:
posiekane orzechy
posiekane migdały
rodzynki, itp.
im więcej, tym lepiej ;)

Na talerzu układać warstwami formując "kopę" widoczną na zdjęciu:
masę - pokrojony biszkopt - masę - biszkopt - masę itd, 
aż do wyczerpania składników.
Zakończyć należy na masie.

Druga wersja wykonania, dla niecierpliwych ;)
Pokrojony biszkopt wmieszać w masę. Po dokładnym połączeniu przełożyć na talerz i uformować.
Można masę przełożyć do tortownicy i wygładzić - jak kto woli :)

Ubić kubeczek śmietany kremówki, rozłożyć na wierzchu.
Podawać z dowolnymi owocami.




3 komentarze:

  1. Bardzo zaintrygowałaś mnie tym przepisem:):) Chyba wypróbuję !! To się jak tort kroi ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, kroję to jak tort. Choć słyszałam też o nabieraniu łyżką.

      Usuń
  2. Faktycznie mocna, sporo spirytu poszło :)) W sam raz na taki zimny dzień jak dziś :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...