Czy jest coś lepszego niż pyszne, a zarazem szybkie i nieskomplikowane ciasto,
w dodatku z twarogiem?
Nie.
A więc przedstawiam Łaciate :)
Wciągu jednej niedzieli upiekłam dwa takie.
Pierwsza blaszka zniknęła prawie natychmiast ;)
Na przepis natknęłam się kiedyś u Arabeski . Doczekał się swojej kolejki.
Nazwałam go Łaciatym ze względu na charakterystyczne łatki widoczne po upieczeniu.
Ciasto:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka śmietany
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka sody
2 łyżki roztopionego masła
Jajka ubić z cukrem na jasną masę, dodać resztę składników i dobrze wymieszać.
Masa serowa:
1/2 kg twarogu
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka kaszy manny
2 czubate łyżki nutelli
Wszystkie składniki zmiksować.
Blaszkę wysmarować masłem, posypać mąką i wylać ciasto.
Na ciasto nakładać łyżką masę serową. Porcja obok porcji.
Ciasto wstawić do nienagrzanego piekarnika, nastawić 180*C, piec ok. 35 min.
Podane składniki wystarczą na blaszkę 23x33 cm.
Poszłam na łatwiznę i polewę zrobiłam z czekolady rozpuszczonej w odrobinie mleka.
Jednak komisja stwierdziła, że bez polewy również było pyszne ;)
Smacznego!
Poszłam na łatwiznę i polewę zrobiłam z czekolady rozpuszczonej w odrobinie mleka.
Jednak komisja stwierdziła, że bez polewy również było pyszne ;)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz