sobota, 30 czerwca 2012

Ciasto jogurtowe z czereśniami :)

Obawiałam się trochę czereśni w cieście ze względu na ich mało wyrazisty smak. Jak się okazało - zupełnie niepotrzebnie. Ciasto jest hitem, szczególnie dla najmłodszych :)


Ten pyszny przepis znalazłam u Gosi 

Ciasto jest wspaniałą bazą właściwie dla  każdego owocu. Jest miękkie, puszyste, nie za suche. Takie po prostu przepyszne ;)

Składniki:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 3/4 szklanki cukru (dałam tylko szklankę, nie lubię słodkich ciast)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki wydrylowanych czereśni lub innych owoców
  • 2 łyżki cukru waniliowego
Przygotować blaszkę ( 22cm33)wyłożyć natłuszczonym papierem lub natłuścić i posypać bułką tartą.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Jajka i oba cukru ubić mikserem. Dodać jogurt i olej, całość połączyć. Następnie powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec wmieszać owoce. 

Piec w  przez około 30 -40 minut w 180*C.

Wystudzić i posypać cukrem pudrem.


2 komentarze:

  1. super ciacho :) olej jaki dałaś? rzepakowy nie ma wcale smaku i tak myślę, że w przypadku mało wyrazistych czereśni byłby najlepszy... jak myślisz?

    OdpowiedzUsuń
  2. tutaj akurat dodałam słonecznikowy :)
    dziękuję za wizytę i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...