środa, 21 października 2009

ZUPA SELEROWA Z BOCZNIAKAMI I JAJKIEM

jesienią częściej jadamy zupy.
tym razem selerowa zupa krem, którą podałam z boczniakami i jajkiem ugotowanym na twardo. wszystko posypane pyszną natką pietruszki :)

jeszcze przepis:
*mały seler
*3 ziemniaki
*kawałek pora
*marchewka

z warzyw przygotować wywar. por i marchewkę wyjąć. seler i ziemniaki zmiksować w wywarze na gładką masę. dorzucić:

*serek topiony kremowy, podgrzewać aż do rozpuszczenia.

ewentualnie można dodać łyżkę gęstej *śmietany.

całość jeszcze raz zmiksować. skosztować i doprawić wg uznania. ja dodałam sól i pieprz, czyli bez udziwnień ;)

*boczniaki pokroić w paseczki, podsmażyć na patelni. dodać do zupy, bądź posypać nimi zupę gdy będzie już na talerzu.
*jajka ugotować na twardo. każde przekroić na połowę.

całość już na talerzu posypać natką pietruszki :)


smacznego :)))

2 komentarze:

  1. Jeśli to zupa-krem to musi mi smakować, bo ja kremy lubię ze wszystkiego, nawet jeśli jest z czegoś, czego "normalnie" nie lubię (w tym wypadku selera...). U mnie też jesienią częściej je się zupy i bardzo dobrze, bo dobra zupa nie jest zła ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...