wtorek, 8 stycznia 2008

BRUKSELKA Z PIECA



1 kg ziemniakow
80 dag brukselki
10 dag sucharow bez cukru
7 dag masla
1 cebula
50 dag surowego wedzonego schabu
2 lyzki oliwy
100 ml smietany
2-3 lyzki zagestnika do sosow
150 ml mleka
8 dag startego chrzanu
ser tarty
przyprawy wg uznania

Ziemniaki ugotowac, utluc z goracym mlekiem oraz 2 lyzkami masla. Pure doprawic chrzanem i sola, rozlozyc w naczyniu.
Brukselke gotowac okolo 10 minut.
Suchary pokruszyc na grube kawalki.
na patelni rotopic 5 dag masla, wymieszac z sucharami.
Cebule pokroic w kostke, zeszklic na oleju. Mieso rowniez pokroic w kostke, dorzucic do cebuli, podsmazyc.
Wlac 300 ml wody i smietane - zagotowac. Dodac zagestnik, doprawic.
Piekarnik rozgrzac do 200*C.
Na ziemniakach rozlozyc brukselke i mieso, posypac sucharami oraz tartym serem.
Piec okolo 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...