poniedziałek, 21 września 2015

Menu codzienne 4: Kanapka z pastą rybną i rzodkiewką; Makaron z sosem mięsnym; Ciastka ptysiowe z kremem ananasowym - Pamiętnik Kulinarny

Poniedziałek jaki jest - każdy wie :) Trzeba się zorganizować po weekendzie, dlatego też właśnie w poniedziałki nasze menu jest szybkie ;) Często korzystamy tego dnia z tzw. gotowców, ale jednak nie do końca jest to zupełne pójście na łatwiznę. Chodzi tutaj raczej o półprodukty, które wystarczy podrasować paroma składnikami, by uzyskać smaczne danie.
Na większości blogów kulinarnych pojawiają się wyłącznie precyzyjnie dopracowane potrawy, które nieziemsko wyglądają, a przy tym mają ambitną recepturę. Chciałabym przełamać ten schemat. Nie każdy ma czas i ochotę gotować wymyślne potrawy. Nie zamierzam udawać, że zawsze spędzam w kuchni kilka godzin tylko dlatego, że prowadzę bloga o tematyce kulinarnej. Owszem, uwielbiam stać przy garach ;) Ale nie zawsze jest taka możliwość. I kiedy przyjdzie taki dzień, przyrządzamy coś raz, dwa. Dlaczego miałabym nie pokazać na blogu śledzia z puszki? Uwielbiam! Szczególnie z rzodkiewką i sezamem! Czas przełamać schematy ;) 
Często jest tak, że kiedy śniadanie i obiad są robione "na szybko", rozpieszczam się przy deserze i na odwrót. Dzisiejszy deser - ciastka ptysiowe - należy do bardzo prostych i wbrew pozorom nie robi się go długo. Zapraszam, zobaczcie sami :)

MENU - propozycja nr 4

  • śniadanie: kanapka z pastą rybną, rzodkiewką i sezamem.
  • obiad: makaron z sosem mięsnym i parmezanem.
  • deser: ciastka ptysiowe z kremem owocowym.


KANAPKA Z PASTĄ RYBNĄ:


Składniki:
  • ulubiona ryba w dowolnym sosie - u mnie: filet śledziowy w sosie pomidorowym
  • kilka rzodkiewek pokrojonych np. w kosteczkę
  • ziarna sezamu do posypania po wierzchu
Rybę zmiksować z sosem lub rozdrobnić widelcem i rozłożyć na pieczywie, nałożyć rzodkiewkę i posypać sezamem. Pycha!


MAKARON Z SOSEM MIĘSNYM I PARMEZANEM:


Składniki:
  • 30 dag ulubionego mięsa, zmielonego (u nas: indyk)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • dowolny sos ze słoika dobrej jakości. (Zrobiłam sporo takich sosów w słoikach, serdecznie Was do tego zachęcam. Jecie tylko to na co macie ochotę i szybki obiad gwarantowany.)
  • parmezan do posypania.
Mięso podsmażyć na oliwie. Nie doprawiałam go niczym, ponieważ użyłam sosu na styl indyjski. Jest on dosyć ostry i nie było potrzeby dodatkowo go dosmaczać.
Makaron ugotować, odcedzić, dodać do sosu, wymieszać.
Danie posypać parmezanem. Gotowe! 


CIASTKA PTYSIOWE Z KREMEM OWOCOWYM:

Nie nazwałam ich ptysiami, ponieważ klasyczne ptysie wyciska się na blaszkę np. rękawem cukierniczym. Ja natomiast poszłam dziś na łatwiznę i uformowałam z ciasta po prostu kulki. Do kremu można dodać dowolne owoce, najlepiej sezonowe. Ja zapomniałam kupić i sytuację uratował ananas z puszki. Ciasto parzone warto przygotować rano i przykryte odłożyć do wystygnięcia, a po południu dodać jajka, upiec i przełożyć kremem.


Składniki:
  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło z wodą  zagotować. Wsypać mąkę i mieszać na wolnym ogniu aż  masa będzie jednolita i lśniąca i gładka. Do przestudzonej, wbijać kolejno po 1 jajku cały czas miksując. Utrzeć gładkie ciasto. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonym papierem do pieczenia. Należy pamiętać o zostawieniu odstępów, ponieważ ciasto urośnie.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220*C. Piec 10 minut, absolutnie nie otwierając drzwiczek w trakcie. Zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec kolejne 10-15 minut. Ciasteczka mają być delikatnie przypieczone i twarde. Wyjąć, wystudzić, przełożyć kremem.

Składniki na krem:
  • 400 ml kremówki (min. 30%)
  • 1 łyżka cukru pudru (lub więcej - wg uznania)
  • 2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę wsypać do małego naczynia (np. filiżanki) zalać zimną wodą (tak, aby woda zakryła delikatnie żelatynę), odstawić na parę minut. Kiedy żelatyna napęcznieje, dodać trochę gorącej wody, rozmieszać całość. 
Kremówkę ubić, dodać cukier puder, wymieszać. Powoli, nadal miksując, wlewać rozpuszczoną żelatynę. Nie musi być ona całkiem zimna. Dodać owoce, wymieszać.
Masą przełożyć ciasteczka ptysiowe.

Smacznego dnia!
Aneta :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...