czwartek, 28 sierpnia 2008

WUZETKA URODZINOWA

taka slodkosc moze byc fajnym pomyslem na prezent.
niebanalnie i pysznie :) wystarczy przewiazac wstazka i gotowe :)


ciasto:
3 jaja
13 dag cukru
8 dag maki
8 dag maki ziemniacznej
cukier waniliowy
1 lyzeczka kakao
1 lyzeczka proszku do pieczenia

z podanych skladnikow przygotowac ciasto. (jaja ubic z cukrami, pozniej dodac maki + proszek do pieczenia + kakao)
piec ok. 20 min. w 175*C.

warstwa wisniowa:
1 sloik wisni w syropie (wydrylowanych)
4 lyzki maki ziemniaczanej

make ziemnaczana zmieszac z 8 lyzkami syropu. reszte syropu zagotowac (razem z owocami - ok 11 wisieniek odlozyc do dekoracji), zagescic rozmieszana maka, ponownie zagotowac, przestudzic.

warstwa serowa:
50 dag twarogu
20 dag kremowki
15 dag cukru
cukier waniliowy
12 platkow zelatyny ( mialam sypka, dalam tyle samo lyzeczek)
sok + skorka z 1 cytryny

twarog zmieszac z cukrem, cukrem waniliowym, skorka i sokiem z cytryny oraz rozpuszczona zelatyna. kiedy zacznie zastygac - dodac ubita smietane.

biszkopt przeciac na pol. na spodniej warstwie rozlozyc mase wisniowa, na to twarogowa. przykryc drugim biszkoptem.

kolejne 20 dag kremowki ubic i posmarowac wierzch biszkoptu oraz boki.
na wierzch nakladac biszkopty maczane krotko w wodce. boki oblozyc rurkami waflowymi. na biszkopty wycisnac troche bitej smietany, ulozyc odlozone wisienki.
srodek posypac np. platkami migdalowymi, kokosem, wiorkami czekoladowymi itp.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...