taka slodkosc moze byc fajnym pomyslem na prezent.
niebanalnie i pysznie :) wystarczy przewiazac wstazka i gotowe :)
ciasto:
3 jaja
13 dag cukru
8 dag maki
8 dag maki ziemniacznej
cukier waniliowy
1 lyzeczka kakao
1 lyzeczka proszku do pieczenia
z podanych skladnikow przygotowac ciasto. (jaja ubic z cukrami, pozniej dodac maki + proszek do pieczenia + kakao)
piec ok. 20 min. w 175*C.
warstwa wisniowa:
1 sloik wisni w syropie (wydrylowanych)
4 lyzki maki ziemniaczanej
make ziemnaczana zmieszac z 8 lyzkami syropu. reszte syropu zagotowac (razem z owocami - ok 11 wisieniek odlozyc do dekoracji), zagescic rozmieszana maka, ponownie zagotowac, przestudzic.
warstwa serowa:
50 dag twarogu
20 dag kremowki
15 dag cukru
cukier waniliowy
12 platkow zelatyny ( mialam sypka, dalam tyle samo lyzeczek)
sok + skorka z 1 cytryny
twarog zmieszac z cukrem, cukrem waniliowym, skorka i sokiem z cytryny oraz rozpuszczona zelatyna. kiedy zacznie zastygac - dodac ubita smietane.
biszkopt przeciac na pol. na spodniej warstwie rozlozyc mase wisniowa, na to twarogowa. przykryc drugim biszkoptem.
kolejne 20 dag kremowki ubic i posmarowac wierzch biszkoptu oraz boki.
na wierzch nakladac biszkopty maczane krotko w wodce. boki oblozyc rurkami waflowymi. na biszkopty wycisnac troche bitej smietany, ulozyc odlozone wisienki.
srodek posypac np. platkami migdalowymi, kokosem, wiorkami czekoladowymi itp.
Bardzo fajna kreacia!
OdpowiedzUsuńświetnie to wygląda :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń