piątek, 29 lutego 2008

LOSOS Z ARBUZOWO-MIGDALOWA SALSA

przegladajac styczniowy numer magazynu "Kuchnia" trafilam na ciekawy przepis - "pikantny losos z arbuzowa salsa".
polaczenie ryby i arbuza? nieeee, to nie moze smakowac dobrze. jak zwykle ciekawosc wziela gore i... chwala jej za to, bo potrawa jest pysznaaaaa :)))
przepis troche zmodyfikowalam. zamiast ziaren czarnego sezamu dodalam platki migdalowe. zmienialm tez skladniki marynaty.
przygotowalam tylko mala miseczke salsy. zeby sie nie zmarnowala :P no coz, musialam dorobic, bo sam losos nie smakowal juz tak dobrze :)



losos
arbuz
oliwa

salsa:
1 czerwona cebula
2 lyzki czerwonego wina
2 lyzki czerwonego octu winnego
1 lyzka brazowego cukru
1/4 malego arbuza
3 lyzki posiekanego szczypiorku
2 lyzki platkow migdalowych

marynata:
kkilka lyzek wina
1 lyzka curry
1 lyzka papryki w proszku
1 lyzeczka ostrej papryki
1 lyzeczka mielonego pieprzu

cebule drobno siekamy, zalewamy winem i octem, posypujemy cukrem, odstawiamy na pol godz.
mieszamy ze soba wszystkie skladniki marynaty. wkladamy do niej lososia na pol godz.
arbuza drobno kroimy, mieszamy z posiekanym szczypiorkiem, migdalami i odcisnieta cebula.
na grillowej patelni smazymy lososia polewajac go pozostala marynata.
rybe podajemy goraca, z arbuzowo-migdalowa salsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...