sobota, 29 marca 2014

Wiosenny twarożek :)

Pierwszy w tym roku :) Niezmiernie cieszy :) Bo siła tkwi w prostocie ;)

Wykonanie oczywiście jest banalnie proste:
Twarożek lub serek wiejski przekładamy do miski.
Rzodkiewkę ścieramy na drobnych oczkach.
Szczypiorek kroimy.
Wszystko mieszamy razem.
Doprawiamy pieprzem i solą :)
Jeeeemy :)  


Moi mężczyźni wolą wersję "na słodko" - z jogurtem i cukrem.
Tym lepiej dla mnie, zostało jeszcze na drugie śniadanie :)
 

Pozdrawiam życząc udanej soboty!
Aneta

poniedziałek, 24 marca 2014

Torta di ricotta :)

Przepis na to cudo znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów niekulinarnych :)  


Logiczne, że musiałam spróbować;) To taka baaardzo ulepszona wersja naszej babki. Przyjemnie wilgotna :) Zajadaliśmy się nią na ciepło, zostało jeszcze na dzisiejsze szybkie śniadanie i odłożyłam kawałek do popołudniowej herbaty. Gdyby nie to, zostałaby tylko blaszka ;) Bardzo polecam :)

 
Składniki:
3 jajka
30 dag cukru
30 dag mąki - przesiać
30 dag ricotty (dałam 250, bo tyle miało jedno opakowanie) - odsączyć
10 dag masła - stopić
15 g proszku do pieczenia
starte migdały
cukier puder - do posypania po upieczeniu
 
Jajka należy ubić z cukrem. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, masło, ricottę oraz migdały. Po połączeniu składników przełożyć do tortownicy (na spód papier). Piec w 180*C "do suchego patyczka", czyli ok. 35-40 min.

A ten wiosenny obrus upolowałam w Biedronce, za całe 9 zł. Za oknem szaro, a na stole wiosna :)
Pozdrawiam :)
Aneta
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...