Banalnie prosty przepis na pyszną przekąskę. Zazwyczaj jest tak, że wymyślam jakieś nowe, skomplikowane dania, dwoję się i troję (dobrze, że to uwielbiam!), a czasami wystarczy postawić na klasykę i też będzie pysznie. Tak jak w tym przypadku. Takie pieczarki robi się szybko i równie szybko znikają z talerza :) Zapraszam :)
Składniki:
- pieczarki - główki
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, rozmaryn
- ser żółty - starty
- szynka, bądź inna wędlina - pokrojona w kosteczkę
- Pieczarki umyć. Nigdy nie obieram pieczarek, choć wiem, że są zwolennicy takiej metody. Ja myję je za pomocą szorstkiej strony gąbki kuchennej.
- Do każdego kapelusza wlać po pół łyżeczki oliwy z oliwek, pieczarki doprawić solą i pieprzem, oraz posypać rozmarynem, który nada pięknego aromatu.
- Do każdej pieczarki nałożyć trochę sera i szynki. Można posypać po wierzchu jeszcze odrobiną rozmarynu.
- Zapiekać w temperaturze 200*C przez około 25 minut. Czas pieczenia zależy od tego czy wolicie bardziej kruche - wtedy krócej, czy miękkie - nawet do pół godziny.
Ale fajnie wyglądają, zresztą pyszne też na pewno są, uwielbiamy pieczary.
OdpowiedzUsuńDziękuję i witam miłośniczkę pieczarek :) Również je uwielbiam :)
UsuńPozdrawiam :)