wtorek, 25 grudnia 2007
Swiatecznie...
niedziela, 16 grudnia 2007
MINI-KANAPKI Z LOSOSIEM
pumpernikiel
wedzony losos - platy
serek ziolowy
koperek
pumpernikiel pokroic w trojkaty.
serek wymieszac z koperkiem.
lososia rozlozyc na folii, posmarowac serkiem, zwinac, pokroic w plasterki.
ulozyc na chlebie, schlodzic.
ROZKI SALAMI
salami w plasterkach
serek ziolowy lub dowolny o zwartej, kremowej konsystencji
koperek
papryka czerwona
salami zwinac w rozek, spiac wykalaczka.
serek wymieszac z posiekanym koperkiem oraz drobno pokrojona papryka.
szpryca nadziewac rozki.
sobota, 15 grudnia 2007
DESER SEROWO - WISNIOWY Z BITA SMIETANA
3 biszkopty okragle ciemne
3 puszki wisni w kisielu
1 litr bitej smietany
3 serki Philadelphia
1 szkl mleka
1 1/2 lyzki cukru
1 lyzka wanilii
cztery ostatnie skladniki zmiksowac
w duzej szklanej misie ukladac warstwami:
- biszkopt
-1/3 masy serowej
- puszka wisni
- 1/3 smietany
czynnosc powtarzac do wyczerpania produktow.
PUMPERNIKIEL Z DIPEM SZPINAKOWYM
mrozony szpinak (nie rozdrobniony, bo po rozmrozeniu bedzie maz) wlozyc do miseczki, dodac drobno pokrojona cebule i vegetable soup.
przed podaniem dodac majonez i gesta kwasna smietane w rownych proporcjach.
dip nakladac na pumpernikiel pokrojony w trojkaty.
CUKINIA Z ORZESZKAMI PINIOWYMI
cukinie pokroic w plastry (wzdluz, sparzyc wrzatkiem, rozlozyc na polmisku.
papryke pokroic w paski, rozlozyc na cukinii.
ser feta pokroic w kostke, rozrzucic na salatce.
posypac orzeszkami piniowymi.
olowe z oliwek wymieszac z sokiem cytrynowym, przyprawic wg uznania, polac salatke.
wtorek, 11 grudnia 2007
PEKINKA 2xF :)
kapuste pekinska pokroic w paseczki. zielonego ogorka w polkrazki. na to nalozyc czerwona fasole z puszki, nastepnie fete pokrojona w kostke. na wierzch czerwona cebule.
4 lyzki oliwy z oliwek zmieszac z 4 lyzkami soku z cytryny. doprawic pieprzem i ziolami prowansalskimi. polac salatke, schlodzic.
ZUPA WARZYWNA Z KASZA
3 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera - korzen
1 cebula
1/4 kapusty
3 ziemniaki
1 filet z kury
wszystkie skladniki oprocz ziemniakow zalewamy woda i gotujemy do miekkosci. wyjmujemy i odkladamy do wystygniecia. do gotujacej sie wody wkladamy pokrojne w kostke ziemniaki i wsypujemy okolo 1 1/2 szklanki peczaku. solimy, pieprzymy.
wystudzone warzywa i mieso kroimy w kostke. dodajemy do zupy gdy kasza i ziemniaki sa juz miekkie.
2 lyzki kwasnej smietany
2 lyzki maki
woda
kwasna smietane i make mieszamy w wodzie i rozczyn wlewamy do gotujacej sie zupy. po ponownym zagotowaniu przyprawiamy bazylia.
SMAZONE PLASTRY CUKINII
zdjac nadmiar wody, przyprawic wg uznania, obtoczyc w mace, smazyc z obu stron.
FASOLOWA Z ZIEMNIAKAMI
1 cebula
10 dag wedzonego boczku
1 lyzka przecieru pomidorowego
2 lyzki musztardy
4 lyzki plynnego miodu
1 puszka pomidorow (50 dag)
400 ml bulionu warzywnego
puszka bialej fasoli
puszka czerwonej fasoli (po 250g)
sol, pieprz
ziemniaki gotowac 20 min - pokroic w plastry
cebule pokroic w kosteczke, boczek rowniez. podsmazyc na rozgrzanym tluszczu. dodac przecier, musztarde, miod. wymieszac.
pomidory pokroic w male kawalki, razem z sokiem oraz bulionem dodac do garnka. gotowac okolo 15 minut.
fasole odcedzic, przelac woda, razem z ziemniakami dodac do zupy.
pikantnie przyprawic sola i pieprzem.
PIECZARKOWA Z GRZANKAMI
bulion, ziemniaki, marchewka, pieczarki, serek topiony
bulion doprowadzic do wrzenia. dodac ziemniaki i marchew w duzych kawalkach. pieczarki pokroic w plasterki - dodac do bulionu. kiedy warzywa beda miekkie, wyjac ziemniaki i marchew. odcedzic pieczarki. ziemniaki i marchew zmiksowac z bulionem. dodac serek, rozpuscic. zagotowac, wrzucic pieczarki.
podawac z grzankami.
KREM Z POROW
voila! zupa - krem z porow, z grzankami
3-4 pory, 2 cebule, 4 lyzki masla, 4 szklanki bulionu, 15 dag szynki pokrojonej w paski, 10 dag sera topionego, 1/3 szkla kwasnej smietany, sol, pieprz, szczypta galki muszkatalowej, pol szklanki zoltego tartego sera, natka pietruszki.
pory pokroic na ukosne plastry o grubosci okolo 0,5 cm. cebule posiekac w drobna kostke. zarowno cebule jak i pory zeszklic na masle. warzywa przelozyc do garnka, zalac bulionem, dodac szynke i gotowac przez 20 minut na srednim ogniu. kiedy pory sa miekkie calosc zmiksowac, dodac serek topiony i mieszac az do rozpuszczenia. zupe przyprawic. nastepnie dodac wymieszana z kilkoma lyzkami zupy smietane. doprowadzic do wrzenia. na talerzu posypac tartym, zoltym serem. mozna podawac z grzankami.
piątek, 7 grudnia 2007
PIERNICZENIE :P CZAS ZACZAC ;)
skorzystalam z przepsiu umieszczonego na blogu Dorotus:
1/4 szklanki miodu
5 łyżek miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru (lepiej zastąpić cukrem pudrem)
1 jajko
2 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki przyprawy do piernika (dałam więcej)
opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie, gdy pierniczki mają ciemniejszy kolor)
a wszystkiemu winien Festiwal Pierniczkow :)
wtorek, 27 listopada 2007
Z MYSLA O SWIETACH ...
duzo fajnych pomyslow na dekoracje swiateczne znajdziecie na www.wizaz.pl
piątek, 23 listopada 2007
WARSTWOWA SALATKA Z TUNCZYKA
ukladamy warstwami:
6-10 bialek ugotowanych - zetrzec na tarce
sol, pieprz, majonez
rozdrobniony tunczyk
sol, pieprz, majonez
cebula posiekana + ogorek kiszony w kosteczke
sol, pieprz, majonez
kolejna warstwa tunczyka
sol, pieprz, majonez
potarte na drobnych oczkach zoltka
koperek lub szczypiorek
sol, pieprz
wtorek, 20 listopada 2007
deser galaretkowy
3 galaretki - przygotowac wg przepisu na opakowaniu (mozna zrobic z mniejszej ilosci wody). wylac ja do duzego, plaskiego naczynia. kiedy galaretka stezeje, wylozyc ja na duzy talerz. (mozna zanurzyc naczynie z galaretka na chwile w cieplej wodzie, wtedy latwo 'wyskoczy' z pojemnika po odroceniu go 'do gory nogami').
500 ml serka homogenizowanego - ubic z cukrem pudrem i lyzeczka usztywniacza do bitej smietany. mase wylac na galaretke.
na wierzch nalozyc mandarynki lub inne owoce. posypac rodzynkami i tarta czekolada (uzylam kakao, ale wydaj mi sie, ze czekolada pasowalaby lepiej)
piątek, 9 listopada 2007
rozki mocno chrzanowe
8 jaj - pokroic w kostke
4 ogorki konserwowe - rowniez w kostke
szczypiorek - posiekac
puszka kukurydzy - odcedzic
sloiczek chrzanu
majonez
sol, pieprz
wszystkie skladniki zmieszac.
z szynki formowac rozki, nadziewac salatka.
calosc posypac papryka w proszku
środa, 31 października 2007
Surowka z selera
korzen selera
2 duze marchewki
2 duze jablka
2 pomarancze
rodzynki
majonez
jogurt
sol, pieprz
seler, marchewki i jablka zetrzec na tarce (grube oczka)
dodac pomarancze pokrojone na kawalki + rodzynki
wymieszac z jogurtem i odrobina majonezu
doprawic sola i pieprzem
wtorek, 23 października 2007
Pekinka
kapuste pekinska pokroic w cienkie paseczki. posolic, odstawic.
zielona papryke, ogorek, rzodkiewke pokroic w slupki, dodac do pekinki.
przyprawic pieprzem i ziolami prowansalskimi, dodac majonez. wymieszac, schlodzic.
poniedziałek, 8 października 2007
Jablecznik wyborny
na ciasto:
2 szkl maki
4 zoltka
kostka masla
1/2 szkl cukru
6 dag kokosu
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
zagniesc ciasto. schlodzic. wylozyc nim dno duzej formy. ponakluwac widelcem, piec 15 min w temp. 180*C
na mase:
1,5 kg jablek
4 bialka
25 dag cukru
15 dag twarogu
15 dag kokosu
5 lyzek rodzynek
1/3 szkl slodkiej smietanki
5 dag masla
2 zoltka
cukier waniliowy
sok z cytryny
maslo utrzec z cukrem, zoltkami, serem; wymieszac z kokosem.
obrane jablka zetrezc na tarce o grubych oczkach, skropic sokiem z cytryny, wymieszac z masa i rodzynkami.
dodac smietane ubita z cukrem waniliowym i piane ubita z bialek, delikatnie wymieszc.
rozsmarowac mase na podpieczonym i przestudzonym spodzie, wstawic do piekarnika i piec okolo 1 godz (180*C)
poniedziałek, 1 października 2007
Sernik na zimno - wielokolorowy
czasochlonne ciasto ale pyszne wiec warto ;)
nalezy pamietac ze kolory galaretek powinny byc kontrastowe. u mnie zielona zlewa sie z zolta ;/
- spod
Upiec cienki biszkopt lub wylozyc blaszke herbatnikami.
- masy
75 dag twarogu
¾ kostki masla
4 opakowania galaretek o kontrastowych barwach
3 lyzki cukru
Ser i maslo podzielic na 3 porcje. W trzech naczyniach rozpuscic po jednej galaretce (zmniejszyc o polowe ilosc wody podana na opakowaniu)
Rozmiekczona porcje masla zmiksowac z serem. Wlewac ostudzona galaretke. Mase wylozyc na spod i odstawic do stezenia. W taki sam sposob przygotowac pozostale dwie masy. Ostatnia warstwa bedzie galaretka.
Mozna dodac owoce.
Sernik budyniowiec
Ciasto mogloby byc mniej suche.
Jesli ktos preferuje budyn np. smietankowy, w celu uzyskania warstwy ciemnej mozna dodac do sera kakao.
- ciasto
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ kostki (miękkiej) margaryny
½ szklanki cukru
2 jajka
1 żółtko
Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć je na prostokątną blaszkę
- masa budyniowa
1 litr mleka
3 budynie czekoladowe
Ugotować budynie czekoladowe, gorące przełożyć na surowe ciasto i równo rozsmarować. Odstawić do wystudzenia.
- masa serowa:
½ kostki (miękkiej) margaryny
½ szklanki cukru
4 serki waniliowe
3 jajka
1 białko
1 budyń śmietankowy
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe
Margarynę i cukier - utrzec i stale ucierając dodawać na przemian serek waniliowy i żółtka. Następnie wsypać budyń śmietankowy, wymieszać. Na końcu lekko mieszając połączyć z pianą z 4 białek i równo rozłożyć na zimnym budyniu czekoladowym.
Wstawić na okolo 50 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami
wtorek, 25 września 2007
schab w borowikach i marchewce
pozegnalismy lato, czas na brazy i pomarancze...
proponuje miesko w jesiennym plaszczyku :) pyszne ...
danie polecone przez issys na forum Galeria Potraw, cytuje:
kotlety schabowe lekko tylko rozbite;
starta marchew
pieczarki
cebula
majonez
rozgrzewamy piekarnik do 180, wyjmujemy naczynie żaroodporne. cebulę z pieczarkami podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. kotlety posypujemy solą i pieprzem, na to kładziemy podsmażone pieczarki z cebulą, na to startą marchew A na tym wszystkim rozsmarowujemy majonez i to też grubo. Wkładamy do piekarnika w odkrytym naczyniu zaroodpornym i pieczemy aż do zbrązowienia skóki majonezowej. 30-40 minut
troszke zmodyfikowalam. zamiast schabu - filet drobiowy, a pieczarki zastapilam borowikami :) palce lizac :)
surowka z pora
jednak dwa miesiace wakacji wystarczy, pora zakasac rekawy :P
zapraszam na surowke z porem w roli glownej :)
pora pokroic w cwierckrazki, zasolic, odstawic. jajka ugotowac na twardo, pokroic w kosteczke. ser zolty pokroic w cienkie slupki. skladniki polaczyc, dodac majonez, schlodzic.
sobota, 30 czerwca 2007
pasta z wedzonej ryby
makrele obrac z osci, rozdrobnic w misce. ugotowac okolo 6 jaj - rozgniesc widelcem lub tluczkiem do ziemniakow. dodac cebule pokrojona w drobna kosteczke, doprawic. wymieszac z majonezem.
wtorek, 26 czerwca 2007
losos z grilla
lososia posolic, popieprzyc,posypac koperkiem, oblozyc cytryna i plasterkami masla. grilowac skrapiajac od czasu do czasu sokiem z cytryny.
kruche ze sliwkami
1 kostka margaryny
3 lyzki cukru
5 zoltek (5 bialek odlozyc na piane)
3 lyzki proszku do pieczenia
Skladniki ugniesc na jednolita mase. ¾ ciasta rozwalkowac na blache, ¼ zamrozic.
Sliwki przekroic, nalozyc na ciasto skorkami do dolu.
Bialka ubic z cukrem – nalozyc na sliwki.
Zamrozone ciasto zetrzec lub pokruszyc na piane.
wtorek, 12 czerwca 2007
sobota, 9 czerwca 2007
pieczarki faszerowane
z pieczarek (uzylam portabelle) oderwac nozki. do kapeluszy wlac odrobine oliwy, posypac sola, pieprzem i tymiankiem. odstawic.
nozki, czerwona cebule i zielona papryke pokroic na drobna kostke.
w misce polaczyc serek smietankowy (cream cheese) z tunczykiem z puszki (w wodzie) i tartym, zoltym serem. przyprawic. dodac pokrojone warzywa, wymieszac.
farszem napelniac kapelusze.
zapiekac okolo 30-40 min.
posypac parmezanem.
czwartek, 7 czerwca 2007
salatka z mlodymi ziemniakami
mlode ziemniaki ugotowac.
fasolke zblanszowac w osolonej wodzie, osaczyc.
czosnek posiekac. na rozgrzanej oliwie uprazyc nasiona slonecznika, wrzucic czosnek, swieza bazylie, posypac tartym parmezanem.
dorzucic ziemniaki, fasolke oraz rukole (badz inna salate).
dodac lyzeczke musztardy i starta skorke z jednej cytryny. przyprawic sola i pieprzem. ponownie posypac parmezanem. wymieszac.
pomysl z MG-6/07 zmodyfikowany
środa, 6 czerwca 2007
wtorek, 5 czerwca 2007
sezon truskawkowy rozpoczety :)
biszkopt:
8 zoltek
4 bialka
100 g cukru
80 g maki pszennej
20 g maki ziemniaczanej
zoltka utrzec z polowa cukru na biala, puszysta mase.
bialka ubic z pozostalym cukrem. piana nie moze byc zbyt sztywna.
zoltka dodac do piany.
obie maki wmieszac w piane.
poniewaz chcialm aby biszkopt byl ciemny, odjelam dwie plaskie lyzki maki, a dodalam tyle samo kakao.
piec okolo 10 minut w temp. 220*C
ciasto po upieczeniu wylozyc na wilgotna scierke, bedzie sie latwiej zwijalo.
truskwaki pokroic na kawalki, wymieszac z cukrem waniliowym.
400 ml smietany ubic z dodatkiem usztywniacza i 1 lyzka cukru.
ciasto posmarowac polowa smietany, rozlozyc na niej truskawki.
zwinac, posmarowac reszta bitej smietany. udekorowac plasterkami truskawek i starta czekolada.
poniedziałek, 4 czerwca 2007
pietruszka - niby banal ;)
ale ... udalo sie ;) i dzisiaj popelnilam danie polecane przez forumowa kolezanke - Ole :)
Olu, swietny przepis :)
jablecznik z masa serowa
ziemniaki w ziolach
papryka faszerowana
z papryk odciac gory, wydrazyc.
Farsz: ugotowac ryz. podzielic na 3 czesci. do kazdej dodac jajko.
do jednej, podsmazony na cebulce szpinak.
do drugiej, ser zolty potarty.
do trzeciej przecier pomidorowy. jesli za rzadkie dodac troche bulki tartej.
faszerowac papryke warstwami.
nalozyc "wieczka" podlac 250 ml bulionu. zapiekac okolo 1 godz. pod przykryciem.
aha, no i jeszcze przyprawy oczywiscie!
nalesniki bananowe pod kolderka cynamonowo-migdalowa
- usmazyc 7 nalesnikow
1/2 kg twarogu
3 lyzki soku z cytryny
torebka cukru waniliowego
3 czubate lyzki cukru
4 banany
5 dag pistacji lub migdalow
2/3 szkl smietany 22%
zoltko
lyzeczka cynamonu
Twarog zmiksowac z sokiem, cukrem i polowa cukru waniliowego. Banany obrac, pokroic w plasterki. 2/3 bananow wymieszac z masa serowa. Kremem posmarowac nalesniki, zlozyc w chusteczke. Pistacje grubo posiekac. Nalesniki ulozyc w natluszczonej formie, oblozyc reszta bananow, posypac pistacjami. Smietane wymieszac z zoltkiem, pozostalym cukrem wanilowym i cynamonem, polac nalesniki. Piec 20-25 minut w temp. 200*C
niedziela, 3 czerwca 2007
paczki angielskie
wysmienite, a co najwazniejsze - bardzo szybko i latwo sie je przygotowuje. polecam nie tylko na tlusty czwartek ;)
1 serek homogenizowany; 3 jaja; 1,5 szklanki mąki; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; tłuszcz cukier puder
Twarożek wymieszać z surowymi jajkami, dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Kłaść małą łyżką ciasto na gorący tłuszcz. Kiedy ostygna posypac obficie cukrem pudrem.
zebra
cukinia faszerowana watrobka
zrazy wolowe z okiem +aromatyczny sos
4 plastry wolowiny (po ok. 180 gr)
sol, pieprz
4 lyzeczki ostrej musztardy
4 plastry gotowanej szynki
4 ogorki konserwowe
2 cebule
2 zabki czosnku
1 maly por
2 lyzki koncentratu pomidorowego
300 ml czerwonego wina
300 ml bulionu
2 listki laurowe
1 galazka rozmarynu
zagestnik do sosow
Jaja uotowac na twardo. Wolowine lekko rozbic, doprawic. Kazdy plaster posmarowac lyzeczka musztardy, polozyc po plastrze szynki, ogorki pokrojone w plasterki oraz po jednym obranym jajku. Mieso zwinac i zwiazac gruba nicia. Zrazy zrumienic ze wszystkich stron.
Dodac cebule i czosnek pokrojony w kostke oraz por w plasterkach. Nastepnir dodac koncentrat, wlac wino i bulion. Dodac liscie laurowe i lyzeczke pieprzu w ziarnach oraz galazke rozmarynu. Dusic okolo 70-80 minut, az mieso bedzie miekkie.
Sos przecedzic i zagescic. Dla aromatu mozna dodac 20 ml brandy
ziemniaki ksieznej
1,5 kg ziemniaków
4 żółtka
6 dag masła
trochę gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie następnie utłuc i dobrze rozetrzeć.
Utłuczone ziemniaki zmiksować z żółtkami, masłem i przyprawami.
Szprycą wyciskać porcje na natłuszczoną blachę i piec ok. 20-30 minut w 190 stopniach aż staną się złociste.