voila! zupa - krem z porow, z grzankami
3-4 pory, 2 cebule, 4 lyzki masla, 4 szklanki bulionu, 15 dag szynki pokrojonej w paski, 10 dag sera topionego, 1/3 szkla kwasnej smietany, sol, pieprz, szczypta galki muszkatalowej, pol szklanki zoltego tartego sera, natka pietruszki.
pory pokroic na ukosne plastry o grubosci okolo 0,5 cm. cebule posiekac w drobna kostke. zarowno cebule jak i pory zeszklic na masle. warzywa przelozyc do garnka, zalac bulionem, dodac szynke i gotowac przez 20 minut na srednim ogniu. kiedy pory sa miekkie calosc zmiksowac, dodac serek topiony i mieszac az do rozpuszczenia. zupe przyprawic. nastepnie dodac wymieszana z kilkoma lyzkami zupy smietane. doprowadzic do wrzenia. na talerzu posypac tartym, zoltym serem. mozna podawac z grzankami.
Ten przepis jest identyczny z Grzegorzową duńską z porów. Z tym, że miksuje się ją przed dodaniem szynki. My natomiast nie miksujemy wcale.
OdpowiedzUsuńTo nasza ulubiona zupa.
moge poprosic linka? chetnie rzuce okiem :)
OdpowiedzUsuń