makrele obrac z osci, rozdrobnic w misce. ugotowac okolo 6 jaj - rozgniesc widelcem lub tluczkiem do ziemniakow. dodac cebule pokrojona w drobna kosteczke, doprawic. wymieszac z majonezem.
sobota, 30 czerwca 2007
pasta z wedzonej ryby
makrele obrac z osci, rozdrobnic w misce. ugotowac okolo 6 jaj - rozgniesc widelcem lub tluczkiem do ziemniakow. dodac cebule pokrojona w drobna kosteczke, doprawic. wymieszac z majonezem.
wtorek, 26 czerwca 2007
losos z grilla
lososia posolic, popieprzyc,posypac koperkiem, oblozyc cytryna i plasterkami masla. grilowac skrapiajac od czasu do czasu sokiem z cytryny.
kruche ze sliwkami
1 kostka margaryny
3 lyzki cukru
5 zoltek (5 bialek odlozyc na piane)
3 lyzki proszku do pieczenia
Skladniki ugniesc na jednolita mase. ¾ ciasta rozwalkowac na blache, ¼ zamrozic.
Sliwki przekroic, nalozyc na ciasto skorkami do dolu.
Bialka ubic z cukrem – nalozyc na sliwki.
Zamrozone ciasto zetrzec lub pokruszyc na piane.
wtorek, 12 czerwca 2007
sobota, 9 czerwca 2007
pieczarki faszerowane
z pieczarek (uzylam portabelle) oderwac nozki. do kapeluszy wlac odrobine oliwy, posypac sola, pieprzem i tymiankiem. odstawic.
nozki, czerwona cebule i zielona papryke pokroic na drobna kostke.
w misce polaczyc serek smietankowy (cream cheese) z tunczykiem z puszki (w wodzie) i tartym, zoltym serem. przyprawic. dodac pokrojone warzywa, wymieszac.
farszem napelniac kapelusze.
zapiekac okolo 30-40 min.
posypac parmezanem.
czwartek, 7 czerwca 2007
salatka z mlodymi ziemniakami
mlode ziemniaki ugotowac.
fasolke zblanszowac w osolonej wodzie, osaczyc.
czosnek posiekac. na rozgrzanej oliwie uprazyc nasiona slonecznika, wrzucic czosnek, swieza bazylie, posypac tartym parmezanem.
dorzucic ziemniaki, fasolke oraz rukole (badz inna salate).
dodac lyzeczke musztardy i starta skorke z jednej cytryny. przyprawic sola i pieprzem. ponownie posypac parmezanem. wymieszac.
pomysl z MG-6/07 zmodyfikowany
środa, 6 czerwca 2007
wtorek, 5 czerwca 2007
sezon truskawkowy rozpoczety :)
biszkopt:
8 zoltek
4 bialka
100 g cukru
80 g maki pszennej
20 g maki ziemniaczanej
zoltka utrzec z polowa cukru na biala, puszysta mase.
bialka ubic z pozostalym cukrem. piana nie moze byc zbyt sztywna.
zoltka dodac do piany.
obie maki wmieszac w piane.
poniewaz chcialm aby biszkopt byl ciemny, odjelam dwie plaskie lyzki maki, a dodalam tyle samo kakao.
piec okolo 10 minut w temp. 220*C
ciasto po upieczeniu wylozyc na wilgotna scierke, bedzie sie latwiej zwijalo.
truskwaki pokroic na kawalki, wymieszac z cukrem waniliowym.
400 ml smietany ubic z dodatkiem usztywniacza i 1 lyzka cukru.
ciasto posmarowac polowa smietany, rozlozyc na niej truskawki.
zwinac, posmarowac reszta bitej smietany. udekorowac plasterkami truskawek i starta czekolada.
poniedziałek, 4 czerwca 2007
pietruszka - niby banal ;)
ale ... udalo sie ;) i dzisiaj popelnilam danie polecane przez forumowa kolezanke - Ole :)
Olu, swietny przepis :)
jablecznik z masa serowa
ziemniaki w ziolach
papryka faszerowana
z papryk odciac gory, wydrazyc.
Farsz: ugotowac ryz. podzielic na 3 czesci. do kazdej dodac jajko.
do jednej, podsmazony na cebulce szpinak.
do drugiej, ser zolty potarty.
do trzeciej przecier pomidorowy. jesli za rzadkie dodac troche bulki tartej.
faszerowac papryke warstwami.
nalozyc "wieczka" podlac 250 ml bulionu. zapiekac okolo 1 godz. pod przykryciem.
aha, no i jeszcze przyprawy oczywiscie!
nalesniki bananowe pod kolderka cynamonowo-migdalowa
- usmazyc 7 nalesnikow
1/2 kg twarogu
3 lyzki soku z cytryny
torebka cukru waniliowego
3 czubate lyzki cukru
4 banany
5 dag pistacji lub migdalow
2/3 szkl smietany 22%
zoltko
lyzeczka cynamonu
Twarog zmiksowac z sokiem, cukrem i polowa cukru waniliowego. Banany obrac, pokroic w plasterki. 2/3 bananow wymieszac z masa serowa. Kremem posmarowac nalesniki, zlozyc w chusteczke. Pistacje grubo posiekac. Nalesniki ulozyc w natluszczonej formie, oblozyc reszta bananow, posypac pistacjami. Smietane wymieszac z zoltkiem, pozostalym cukrem wanilowym i cynamonem, polac nalesniki. Piec 20-25 minut w temp. 200*C
niedziela, 3 czerwca 2007
paczki angielskie
wysmienite, a co najwazniejsze - bardzo szybko i latwo sie je przygotowuje. polecam nie tylko na tlusty czwartek ;)
1 serek homogenizowany; 3 jaja; 1,5 szklanki mąki; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; tłuszcz cukier puder
Twarożek wymieszać z surowymi jajkami, dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Kłaść małą łyżką ciasto na gorący tłuszcz. Kiedy ostygna posypac obficie cukrem pudrem.
zebra
cukinia faszerowana watrobka
zrazy wolowe z okiem +aromatyczny sos
4 plastry wolowiny (po ok. 180 gr)
sol, pieprz
4 lyzeczki ostrej musztardy
4 plastry gotowanej szynki
4 ogorki konserwowe
2 cebule
2 zabki czosnku
1 maly por
2 lyzki koncentratu pomidorowego
300 ml czerwonego wina
300 ml bulionu
2 listki laurowe
1 galazka rozmarynu
zagestnik do sosow
Jaja uotowac na twardo. Wolowine lekko rozbic, doprawic. Kazdy plaster posmarowac lyzeczka musztardy, polozyc po plastrze szynki, ogorki pokrojone w plasterki oraz po jednym obranym jajku. Mieso zwinac i zwiazac gruba nicia. Zrazy zrumienic ze wszystkich stron.
Dodac cebule i czosnek pokrojony w kostke oraz por w plasterkach. Nastepnir dodac koncentrat, wlac wino i bulion. Dodac liscie laurowe i lyzeczke pieprzu w ziarnach oraz galazke rozmarynu. Dusic okolo 70-80 minut, az mieso bedzie miekkie.
Sos przecedzic i zagescic. Dla aromatu mozna dodac 20 ml brandy
ziemniaki ksieznej
1,5 kg ziemniaków
4 żółtka
6 dag masła
trochę gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie następnie utłuc i dobrze rozetrzeć.
Utłuczone ziemniaki zmiksować z żółtkami, masłem i przyprawami.
Szprycą wyciskać porcje na natłuszczoną blachę i piec ok. 20-30 minut w 190 stopniach aż staną się złociste.
kotlety z selera
placek z porami
surowka z kapusty kwaszonej
kapusta kwaszona odcisnieta, nieplukana
marchewka potarta
duzo cebuli w kostke
duzo pieprzu
troche oliwy
skladniki polaczyc
indor
zalewa ma zakrywac calego indora. przypraw sporo.
na drugi dzien wierzch indyka nasmarowac olejem wymieszanym z papryka w proszku. przelozyc do rekawa foliowego dobrej jakosci, tzn gruba folia. w worku zrobic 6 naciec ok. 2-3 cm. piec w temp 360 *F wg tabeli podanej na opakowaniu z workow. (ok 6 kg - 4 godz.)
tort ananasowo-mandarynkowy z mango
1 puszka ananasow (850 ml)
1 puszka mandarynek (250 g)
100 g galaretki z czarnych porzeczek
10 lyzeczek zelatyny
1 cytryna
1 mango
250 ml soku z ananasa
50 g cukru
300 g jogurtu naturalnego
600 ml smietany
20 g platkow migdalowych
+ po puszce owocow do srodka
Plastry ananasa i mandarynki odcedzic. Biszkopt przekroic na dwa placki. Dolny placek posmarowac galaretka porzeczkowa - odstawic.
Miske o sr. 26 cm wylozyc folia spozywcza. Plastry ananasa osuszyc i wylozyc nimi miske. W wolne miejsca powkladac mandarynki.
Zelatyne rozpuscic w odrobinie wody. Z cytryny wycisnac sok. Mango obrac, miazsz odkroic od pestki, zmiksowac.
Sok ananasowy podgrzac z cukrem, sokiem z cytryny i mango. Ponownie zmiksowac. Do musu dodac zelatyne. Mus nieco przestudzic. Do letniego musu porcjami dodawac zimny jogurt - wymieszac.
Smietane ubic i dodac do masy. Dodac rowniez mandarynki i pokrojone ananasy. Wymieszac. Polowa kremu posmarowac owoce w misce tak aby na srodku bylo wglebienie. Przykryc biszkoptem galaretka do dolu. Lekko docisnac. Wylozyc reszte kremu. Przykryc drugim biszkoptem. Przycisnac.
Tort chlodzic ok. 4 godz. Ciasto wylozyc na patere odwracajac miske, zdjac folie. Brzeg tortu udekorowac migdalami.
ciasto biszkoptowe
berner rosti
knedle z miesem
maka ziemniaczana
jajko
farsz miesny (ugotowane mieso, amielone z podpieczona cebulka, doprawione)
przyprawy
Ziemniaki ugotowac i przecisnac przez praske. Ziemniaki ubic reka w naczyniu, wyjac 1/4 na bok, powstale wglebienie wypelnic maka ziemniaczana. Wbic jajko. Wyrobic. Formowac placki, nakladac farsz miesny, lepic kulki. ugotowac.
salatka zurawinowa
1 1/2 szkl lodygi selera
1 duze jablko (kwaskowate)
3/4 szkl orzechow wloskich
1/2 szkl cukru
2 lyzeczki soku z cytryny
skladniki posiekac bardzo drobno. chlodzic conajmniej 8 godz.
Koreczki z mozarella w bazylii i czosnku
male kuleczki mozarelli
pomidorki koktajlowe
bazylia - swieza(!)
czosnek
sol pieprz
oliwa
bazylie posiekac drobno. czosnek takze. mozna go rozgniesc aby puscil sok. dodac troche oliwy. posolic, popieprzyc. najlepiej skladniki te razem posiekac w melakserze. do zalewy wrzucic pomidorki i mozarelle. pozostawic na noc w lodowce (to wazne, bo musza sie przegryzc) na drugi dzien nabijac na wykalaczki po jednej kuleczce sera i jednej pomidorka.
Piersi kurze z avocado
jajko
maka
avocado
pomidor
zolty ser
Piersi kurze nalezy lekko rozbic. Przyprawic. Jajko rozmieszac z maka i odrobina wody. W powstalej masie umoczyc mieso i smazyc na zloty kolor.
W naczyniu zaroodpornym ulozyc kotlety obok siebie. Na kazdy nalozyc plaster avocado i plaster pomidora. Zapiekac ok. 20 minut.
Kilka minut przed wyjeciem na kazda porcje polozyc plasterek sera.
brokuly w czosnku i cytrynie
Pieczen rzymska z feta i orzechami
pulpety szpinakowe
mięso mielone ok 40dag.
pół bułki namoczonej
świezy szpinak - ok 40dag
czosnek
jajko
kostka rosołowa,
smietana.
Do przyprawionego mięsa dodałam: jajko, namoczoną bułkę i szpinak drobno pokrojony (wcześniej podsmazony na masle z dużą ilością czosnku) Formujemy kotleciki wrzucamy do gotującego się rosołu. Na koniec dodajemy śmietanę i jeszcze trochę czosnku.
podalam z kasza gryczana.
kapusta zabielana
Lekko odcedzic, troche wody zostawic.
Podsmazyc cebulke - dodac.
Dodac takze posiekany koperek (sporo), sok z cytryny, pieprz, sol.
Mozna takze dosypac troszke vegety. W smietanie rozmieszac make i zabielic kapuste.
pyszna zapiekanka
tort wisniowo-pomaranczowy
szarlotka sypana
placuszki bananowe
papryka faszerowana
Lasagne z lososiem
9 platow makaronu lasagne
ser ricotta
1/2 kostki masla
8 duzych lisci wloskiej kapusty
5 lyzek maki
cytryna
1/2 l bulionu warzywnego
3/4 szkl mleka
tarta bulka
sol pieprz
Makaron ugotowac. Liscie kapusty gotowac 3 min.
Maslo stopic w garnku, wsypac make, podsmazyc. Wlac bulion i mleko. Gotowac 10 min.
Dodac sok z cytryny, sol, pieprz.
Lososia pokroic na plastry 1 cm. Na dno formy wlac kilka lyzek sosu, wlozyc 3 platy makaronu i dwa liscie kapusty. Rozlozyc lososia, oproszyc sola i pieprzem. Lososia przykryc 2 liscmi kapusty, polac sosem, przykryc makaronem. Ulozyc kapuste, ser doprawiony sola i pieprzem, znowu kapuste. Przykryc makaronem, polac sosem, posypac tarta bulka. Nalozyc kilka plasterkow zimnego masla. Piec 30 min w temp. 200*C.
slodkie pierozki
ciasteczka mozna przyzadzac z dowolnymi owocami.
u mnie - jablka
250 g margaryny Kasia 250 g maki 250 serka homogenizowanego (takiego zwyklego, bezsmakowego )
ugniatamy razem i ladujemy tak na pol godzinki do lodowki/zamrazarki po wyjeciu wycinamy kolka (jak na pierogi), wkladamy do srodka kawalek jabluszka i zamykamy (doslownie, nie zaklejamy, a przymykamy, podczas pieczenia nawet dobrze zeby sie otworzyly) do piekarnika na ok. 20 min. (200 stopni) i posypujemy cukrem pudrem lub robimy lukier .
zielono mi :)
kompot egzotyczny
1 1/2 cytryny
4 duze banany
8 duzych jablek
Zagotowac wode, dodac jablka pokrojone w cwiartki. Gdy beda prawie miekkie dodac pokrojone w spore kawalki banany. Gotowac chwile, dodac pokrojone w plastry pomarancze i cytryny. Gotowac jeszcze minute. Doslodzic do smaku. Odstawic. Wystudzic pod przykryciem. Podawac schlodzone.
tort biedronka
cukinia faszerowana feta i pomidorami
slodki uwodziciel
zabajone Pascala made by Dara :P
za Pascalem:
Postaw wino na gazie. Kiedy będzie się podgrzewać, oddziel białka od żółtek. Dodaj cukier i trzepaczką ubij kogel-mogel. Kiedy wino się zagotuje, przelej pół dokogla-mogla, cały czas mieszając. Następnie miksturę przelej z powrotem do reszty wina, które zostało na gazie. Ubijaj bardzo energicznie miksturę trzepaczką przez ok. 10 min., delikatnie ją podgrzewając. Odstawiaj często z ognia. (Nie możesz przekroczyć temperatury 850 stopni C, bo zrobi ci się jajecznica zamiast zabajone, które powinno finalnie osiągnąć konsystencję puchatej, płynnej, lekkiej pianki.) Ubij w mikserze śmietankę.Umyj truskawki, jeśli są duże pokrój je na pół lub nawet na cztery części. Wymieszaj je w misce z malinami i jagodami. W osobnej misce wymieszaj zabajone i bitą śmietankę. Polej owoce rozłożone fantazyjnie na talerzu. Bon appetit!
pierozki tiropitta
4 lyzki swiezo startego parmezanu
3 jaja lyzka posiekanego koperku
lyzka posiekanej miety
1 i 1/2 szklanki maki
1/2 szkl jogurtu naturalnego
sol, pieprz
Fete rozdrobnic, wymieszac z parmezanem, 2 jajkami, koperkiem, mieta i pieprzem.
Z maki, jogurtu i szczypty soli zagniesc cisto. Rozwalkowac je na cienki placek, szklanka wycinac kola. Nakladac farsz, brzegi zlepic, docisnac widelcem.
Ulozyc na blasze, posmarowac rozmaaconym jajkiem. piec ok. 30 min, az sie zaruienia.
tak brzmi przepis w oryginale, ja troche zmodyfikowalam farsz. dodalam czarne oliwki w plasterkach, cukinie w drobniutka kostke i cebulke.
salatka szybka
dodac pomidora pokrojonego w kostke oraz gesta smietane, popieprzyc.
gotowe!