za Pascalem:
Postaw wino na gazie. Kiedy będzie się podgrzewać, oddziel białka od żółtek. Dodaj cukier i trzepaczką ubij kogel-mogel. Kiedy wino się zagotuje, przelej pół dokogla-mogla, cały czas mieszając. Następnie miksturę przelej z powrotem do reszty wina, które zostało na gazie. Ubijaj bardzo energicznie miksturę trzepaczką przez ok. 10 min., delikatnie ją podgrzewając. Odstawiaj często z ognia. (Nie możesz przekroczyć temperatury 850 stopni C, bo zrobi ci się jajecznica zamiast zabajone, które powinno finalnie osiągnąć konsystencję puchatej, płynnej, lekkiej pianki.) Ubij w mikserze śmietankę.Umyj truskawki, jeśli są duże pokrój je na pół lub nawet na cztery części. Wymieszaj je w misce z malinami i jagodami. W osobnej misce wymieszaj zabajone i bitą śmietankę. Polej owoce rozłożone fantazyjnie na talerzu. Bon appetit!
Przydała by się gramatura przy recepturze.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam,Piotr