Pomysł na to danie pojawił się oczywiście znienacka.
Miałam kawałek szynki wieprzowej, na paterze leżały śliwki. No nie mogłam inaczej ;)
Wyszło pysznie, aromatycznie i krucho ;)
Marynata do mięsa:
(na 6 plastrów)
1/4 szklanki oliwy
1,5 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka lubczyku
1/4 łyżeczki imbiru suszonego
4 połamane liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
Wszystkie składniki wymieszać w szklance.
Szynkę wieprzową pokroić w plastry, przełożyć do miski, polać marynatą, wymieszać, odstawić na parę godzin.
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na wierzchu rozłożyć kilkanaście soczystych, pokrojonych na połówki, wypestkowanych śliwek, skórką do góry.
Piec w temp. 200*C przez około 1,5 godz.
Po tym czasie mięso jest pyszne, aromatyczne i bardzo kruche.
*****
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz