sobota, 8 marca 2008
PUFKI ZIEMNIACZANE
ziemniaki ugotowac, przecisnac przez praske. dodac tyle maki ziemniaczanej, zeby wyniosla 1/4 objetosci ziemniakow. wbic jedno lub dwa jaja. posolic.
wyrobic. ciasto ma odchodzic od rak. jesli bedzie zbyt lepkie, nalezy dodac maki ziemniaczanej.
ucinac kawalki ciasta, uformowac cienki waleczek, pokroic go ukosnie na male kawalki.
wrzucac kawalki ciasta na rozgrzany olej. piec do zrumienienia.
podawac z dowolnym dipem, np. koperkowym, czsnkowym. lub zwyczajnie, z ketchupem.
najpyszniejsze gorace.
GRZANKI CZOSNKOWO-BAZYLIOWE
po wczorajszej mozarelli zostalo mi troche sosu z czosnku i bazylii, a ze jest pyszny - szkoda bylo go zmarnowac ;P
zrobilam wiec grzanki i posmarowalam je ta marynata.
kilka sporych zabkow czosnku zmiksowac ze swieza bazylia (duuuzo)i oliwa z oliwek. przyprawic sola i pieprzem.
bagietke pokroic ukosnie na kromki. rozgrzac patelnie, usmazyc kromeczki z obu stron. posmarowac dipem.
zrobilam wiec grzanki i posmarowalam je ta marynata.
kilka sporych zabkow czosnku zmiksowac ze swieza bazylia (duuuzo)i oliwa z oliwek. przyprawic sola i pieprzem.
bagietke pokroic ukosnie na kromki. rozgrzac patelnie, usmazyc kromeczki z obu stron. posmarowac dipem.
piątek, 7 marca 2008
MOZARELLA MNIAAAM ;)
przygotowujemy marynate: kilka sporych zabkow czosnku, duuuzo swiezej bazylii, oliwa z oliwek, sol - wszystkiem skladniki miksujemy.
mozarelle kroimy w plastry, zalewamy marynata, delikatnie mieszamy. odstawiamy do lodowki np. na cala noc.
przed podaniem plastry ukladamy na talerzu, posypujemy pokrojonym w kostke pomidorem.
podajemy np. z bagietka.
KOTLETY TWAROGOWO-ZIEMNIACZANE
nalezy ugotowac ziemniaki, przecisnac je przez praske razem z twarogiem. doprawic. formowac kotlety, obtoczyc w bulce tartej, smazyc z obu stron.
dodatki wg uznania. jesli maja byc na pikantnie - do farszu mozna dodac podpieczona cebulke, a usmazone posypac parmezanem. mozna zrobic jakis sos do tego, np chrzanowy, musztardowy, pomidorowy, pieczarkowy itd.
dzieci lubia je na slodko. wtedy do farszu dodajemy cukier, a gotowe podajemy z powidlem, cukrem pudrem itd.
poniedziałek, 3 marca 2008
CAMEMBERT Z ORZECHAMI W MUSIE BRZOSKWINIOWYM
to bardzo sycace danie. przecenilam swoje mozliwosci i zjadlam zaledwie polowe porcji, choc camembert w tym wydaniu smakuje naprawde dobrze :)
ser nalezy dwukrotnie opanierowac w jajku i bulce tartej wymieszanej z posiekanymi orzechami wloskimi. nastepnie usmazyc na mocno rozgrzanym oleju z obu stron.
brzoskwinie z puszki zmiksowac lub rozdrobnic widelcem.
upieczony ser podawac z musem brzoskwiniowym.
ser nalezy dwukrotnie opanierowac w jajku i bulce tartej wymieszanej z posiekanymi orzechami wloskimi. nastepnie usmazyc na mocno rozgrzanym oleju z obu stron.
brzoskwinie z puszki zmiksowac lub rozdrobnic widelcem.
upieczony ser podawac z musem brzoskwiniowym.
SLIMACZKI MAKOWE
cos slodkiego bez wysilku? prosze bardzo ;) baardzo proste i baaardzo szybkie zawijance makowe z ciasta francuskiego:)
jedyne czego potrzebujemy to:
paczka ciasta francuskiego
masa makowa z puszki :) (moze byc z bakaliami itd - na kutie; uzylam polowe masy)
ciasto rozwijamy, smarujemy masa makowa. zwijamy w rulon, tniemy na okolo centymetrowe plastry. ukladamy na papierze do pieczenia (moze byc ten, w ktory zawiniete bylo ciasto francuskie) pieczemy w 200*C okolo 20 min. (do zrumienienia)
gotowe, smacznego:)
jedyne czego potrzebujemy to:
paczka ciasta francuskiego
masa makowa z puszki :) (moze byc z bakaliami itd - na kutie; uzylam polowe masy)
ciasto rozwijamy, smarujemy masa makowa. zwijamy w rulon, tniemy na okolo centymetrowe plastry. ukladamy na papierze do pieczenia (moze byc ten, w ktory zawiniete bylo ciasto francuskie) pieczemy w 200*C okolo 20 min. (do zrumienienia)
gotowe, smacznego:)